Recept za dezinformaciju: Recikliraj i dodaj djecu u tekst

2123
reciklaza-za-djecu

Koliko god da je neka vijest šokirajuća, ako u nju na neki način umetnete djecu, odnosno bebe, ona dobija dostiže novi nivo šoka i dobija još strašniji kontekst.

Kao da vijest o hapšenju velikog broja rabina u Nju Džersiju, zbog korupcije, pranja novca, pa čak i trgovine ljudskim organima, nije dovoljna da zadovolji apetite onih koji vole skandale i šok, u nju su, niotkuda umiješana i djeca.

„FBI uhapsio 17 jevrejskih rabina u New Jerseyju optuženih za trgovinu ljudskim organima, dijelovima beba i pranje novca“, opis je videa koji u kojem vidimo hapšenje u Nju Džersiju.

Isti video se može naći i na Jutjubu, a preuzet je od čuvene agencija France24 čiji logo vidimo u donjem desnom uglu videa.

I video na Jutjubu, u svom naslovu, iz nepoznatog razloga pominje trgovinu djelovima beba, iako se u njemu bebe nigdje ne pominju.

„Tužioci kažu da se jedan rabin bavio nabavkom bubrega za transplantaciju čitavu deceniju“, jasno se kaže u prilogu.

Dakle, ni pomena o „djelovima beba“. Ono što je takođe fascinantno je da se ovo hapšenje desilo još 2009, a snimak hapšenja je na Jutjub i Fejsbuk opet dospio 13 godina kasnije.

U tekstu objavljenom na sajtu iste agencije, a u tekstu koji su prenijeli sa AFP-a, takođe se navodi da je jedan od uhapšenih rabina nabavljao bubrege tokom 10 godina, ali takođe ne pominje djecu. Kako je tada izvijestio Rojters, u pitanju je Livaj Izhak Rozenbaum, koji je prema optužnici, od ljudi kojima je novac potreban, kupovao bubrege za 10.000 dolara a prodavao ih za 160.000.

Hapšenje u Nju Džersiju zaista jeste velika vijest, jer su uhapšene 44 osobe među kojima su političari i rabini. Osumnjičeni su za pranje novca, iznudu, korupciju pa čak i trgovinu organima. Među uhapšenima je, kako se navodi u tekstu AFP-a, pet rabina, a ne 17, kako se tvrdi na Fejsbuku. Uhapšeni su i gradonačelnici Hobokena, Sikokusa i Ridžfelda, zamjenik gradonačelnika Džersi Sitija i brojni drugi političari.

S obzirom na činjenicu da je riječ o hapšenju iz 2009. godine i da se ne pominju djeca, ova objava dobija ocjenu reciklaža.

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.

Što je bitnije, ova objava dobija i ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article