Snimak iz jedne škole iz Oklahome obišao je svijet zbog svog uznemirujućeg sadržaja. Na njemu se mogu vidjeti djeca koja ližu nožne prste nekome. Ako je vjerovati pojedinim korisnicima društvenih mreža, na snimku su i odrasli. Objave prate navodi: (1, 2

Svet je otišao ćao…. 
Snimak sa događaja prikupljanja sredstava u školskom okrugu u Americi. 
Na snimku su deca kako ližu prste odraslih. 
Redovna promaja, nema šta… 

Video prikazuje učenike u srednjoj školi Dir Krik u Edmondu, Oklahoma, kako sišu prste odraslih tokom školskog događaja za prikupljanje pomoći. 
Svaka uključena odrasla osoba bi trebalo da završi u zatvoru. Kakva je ovo akcija prikupljanja sredstava? 
Kakav mentalno bolestan roditelj dozvoljava da se ovako iživljavaju nad njihovom decom? 
Seme vam pedofilsko uza zid svi do jednog 

Međutim, na snimku nijesu odrasli, već vršnjaci. Američki mediji izvijestili su da se radi o humanitarnoj sedmici u srednjoj školi Deer Creek u Edmondu, u Oklahomi. Fox prenosi

“Snimak, koji je prvobitno dobio Fox 25, snimljen je tokom jednonedjeljne akcije prikupljanja sredstava za lokalni kafić koji zapošljava ljude sa posebnim potrebama. Učenici od 9. do 12. razreda su se dobrovoljno prijavili da učestvuju u raznim razrednim takmičenjima koja su učenici plaćali, navodi se u izdanju.  

Video prikazuje studente volontere koji su bili upareni, jedni sjedeći na stolicama, dok su ostali ležali ispod njih i lizali puter od kikirikija sa njihovih nožnih prstiju.” 

Ubrzo su se oglasili i iz uprave škole, iz koje su poručili da su u videu aktivnosti koji kruži društvenim mrežama učestvovali samo đaci i dodaju

“Želimo da naglasimo našoj zajednici da su mnoge informacije koje prate ovaj video netačne. Međutim, kroz ovu specifičnu igru nijesmo uspjeli da očuvamo dostojanstvo naših učenika i ponosni imidž naše zajednice. Imamo odgovornost da zaštitimo naše učenike i prikažemo ih u pozitivnom svjetlu. Što se tiče ove aktivnosti, nijesmo uspjeli i zbog toga se izvinjavamo. 

Očigledno nepromišljen vid prikupljanja sredstava u humanitarne svrhe žestoko je odmogao upravo organizaciji za koju je novac prikupljan. Njen direktor, Tim Herbel, rekao je da dobijaju telefonske pozive u kojima ih ljudi maltretiraju i nazivaju “pedofilima”. 

O ovom slučaju pisao je i Politifact, koji je takođe akcenat stavio na to da na snimku nijesu odrasli, kako se tvrdi u spornim objavama, već vršnjaci.  

Zbog toga, ove objave dobijaju ocjenu – dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article