qanon-ukrajina

QAnon teorije zavjere u velikoj mjeri su prisutne na društvenim mrežama, a od početka invazije Rusije na Ukrajinu često se vežu upravo za temu rata.

“Ažuriranje situacije: Tramp signalizira! Kriminalni partneri odbacili Bajdena! Rusija otkriva užase Biolaboratorije! Ruski vojnici spašavaju djecu iz tunela! Durham Investigation! Nestašica hrane i neredi”, glasi status koji se dijeli na Fejsbuku.

Uz njega se dijeli snimak ekrana poruke koju potpisuje Huan O’ Savin. O Savin je jedan od najuticajnijih ljudi QAnon pokreta, poznatog po širenju teorija zavjere.

Priča o biolaboratorijama u Ukrajini dio je ruskog narativa kojim se opravdava napad na Ukrajinu.

Tvrdnje o biolaboratorijama u Ukrajini su brojne i česte i o njima, odnosno izostanku bilo kakvog dokaza smo već pisali. Raskrinkali smo i tvrdnje da su “Njemci učestvovali u vojno-biološkim” projektima u Ukrajini. Na niz ovakvih glasina reagovale su Ujedinjene nacije iz kojih je saopšteno da nemaju saznanja o bilo kakvim laboratorijama ili vojno-biološkim projektima. Takve tvrdnje zvanični Kijev je demantovao i prije invazije, tačnije, 2020. godine.

Takođe, nema nikakvih dokaza da “ruski vojnici spašavaju djecu iz tunela”. Jednu takvu teoriju zavjere smo već analizirali kada su se pojavile tvrdnje da su ruski vojnici pronašli “osakaćenu djecu” ispod nuklearne elektrane.

Iako se u statusu najavljuju nestašice, koje i jesu primjetne, ne zna se na kakve se nerede misli.

S obzirom na to da se u ovom statusu nižu tvrdnje bez ikakvih dokaza, ova objava dobija ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article