“Pobrkani lončići” – Grafen oksid nije isto što i gvožđe oksid

560

Gotovo da ne postoji domaćinstvo koje ne posjeduje “kućnu” apoteku, sastavljenu od ljekova koji se mogu kupiti bez recepta i nađu se pri ruci ukoliko neko od ukućana osjeti određeni bol. U njoj se često nađe i i Nurofen, lijek namijenjen za ublažavanje simptoma bola u slučaju glavobolje, zubobolje, kao i za otklanjanje simptoma prehlade.

Zato mnogima od nas pažnju može skrenuti informacija koja se našla na društvenoj mreži Fejsbuk.

“Čula jesam, a sada i vidim. Izgleda, istina. Grafen oksid je u nurofenu”.

Ovu tvrdnju prati i video snimak koji navodno dokazuje da se u nurofenu nalazi grafen oksid na način što naratorka na snimku rastvara kapsulu lijeka u čaši sa vodom, a zatim drži magnet sa strane privlačeći crne čestice.

Međutim, riječ je o netačnim tvrdnjama.

Predstavnik kompanije koja proizvodi Nurofen, Rekit Benkiser, objasnio je da tablete ne sadrže grafen oksid, već oksid gvožđe.

“Mastilo koje se koristi na tabletama Nurofen je u skladu sa regulatornim zahtjevima. Sadrži sastojak crni oksid gvožđa, koji se koristi u farmaceutskoj industriji i bezbjedan je za ljudsku upotrebu”, naveo je Benckiser u izjavi za Rojters.

Australijska uprava za terapeutsku robu je objavila listu sastojaka za Nurofen Zavance, lijek koji se prodaje u Australiji i pretpostavićete – grafen oksid nije naveden kao sastojak, već u sastav ovog lijeka ulazi oksid gvožđe.

Profesorka farmacije Hana Bečelor (Hannah Batchelor) objasnila je za Rojters da se oksid gvožđa u ljekovima koristi kao boja i pomaže da se ljekovi razlikuju po izgledu. Upravo je ovaj sastojak ono što dovodi do reakcije kada se magnet približi čaši.

Bečelor objašnjava i da je količina ovog oksida propisana kako bi se osiguralo da ga kapsule ne sadrže previše, kao i da nema razloga za vjerovanje da bezbjedan za ljudsko zdravlje.

Na veb sajtu Tehnologija Hrane, gvožđe oksid se nalazi pod oznakom E172 i opisan je kao “prirodna boja”, uz dodatno pojašnjenje da se ovaj aditiv boje koristi za kolače I razne deserte.

Dakle, Nurofen ne sadrži grafen oksid, a crne čestice koje su vidljive u čaši kada se rastvori tableta su zapravo tragovi gvožde oksida i upravo ovaj aditiv za boje prouzrokuje reakciju da se vidljive čestice kreću ka magnetu, kada se on približi čaši.

Objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article