Klimatske promjene su uticale na našu svakodnevicu, a posljedice su primjetne na gotovo svakoj geografskoj tački svijeta, pa i na balkanskom području.

Posljednjih dana se na društvenim mrežama dijele snimci nevremena koje je pogodilo Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, te Srbiju.

Osim snimaka, pojedini korisnici su iznijeli tvrdnju da trenutnim vremenskim prilikama “diriguje” ozloglašeni HAARP.

“Vrbas, sinoć. Vreme je HAARPastično. Šta poljoprivrednici, ratarstvo, voćarstvo. Ko ne zna šta se dešava i šta satanisti smeraju, reći će, stvarno klimatske promene, ali ako znamo da satanisti imaju tu opremu/tehnologiju da to izazivaju i da im je cilj da budemo zavisni od njih totalno, onda ne može da im prođe priča o klimatskim promenama”.

Drugi korisnik je napisao u objavi:

“Nevreme kontrolisano preko dzojstika. Napadi na plodnu Vojvodinu od strane onih koji kontrolišu vreme na teritorijama gde je NATO okupator .Što ih nema na teritoriji Rusije? Sutra opet “prirodno” nevreme u Vrbasu spremite se psihički!”

Za tvrdnje da postoji oprema ili tehnologija kojom se mogu izazvati vremenske nepogode nema nikakvih dokaza.

Republički hidrometeorološki zavodi država regiona izdali su unaprijed upozorenje o vremenskim neprilikama, uz uputstvo građanima kako da postupaju tokom tih dana.

Postoji jednostavno, stručno objašnjenje o uzroku trenutnih vremenskih nepogoda.

BBC piše da je do nagle promjene vremena došlo poslije nekoliko dana rekordno visokih temperatura.

Takvo vrijeme je uzrokovano sistemom visokog pritiska koji donosi topliji, tropski vazduh, južno od mlazne struje koja je trenutno zapela iznad centralne Evrope.

Dodatno, navode da je iz Svjetske meteorološke organizacije saopšteno da su ovakve ekstremne vremenske prilike „sve češća pojava u našoj klimi koja se zagrijava” i podvlače potrebu za smanjenjem emisija gasova staklene bašte koji izazivaju klimatske promjene.

Šta je HAARP?

High Frequency Active Auroral Reseach Program (Visokofrekventni program za aktivno istraživanje aurore) set je antena koje emituju visoko frekventno (HF) radio zračenje. Ove antene, stacionirane na Aljasci, služe za istraživanje jonosfere.

Na zvaničnoj veb stranici HAARP cilj projekta je jasno definisan.

“Cilj istraživanja u HAARP-u je sprovesti temeljno proučavanje fizičkih procesa na radu u najvišim dijelovima naše atmosfere, zvanim termosfera i jonosfera. Ovo istraživanje se svrstava u dvije kategorije: (1) aktivno, što zahtijeva upotrebu Ionosferskog instrumenta za istraživanje i (2) pasivno, koje koristi samo instrumente za nadzor.

Jonosfera počinje na oko 60 do 80 km nadmorske visine i proteže se iznad 500 km nadmorske visine. U jonosferi postoje slobodni elektroni i joni s kojima radiotalasi mogu komunicirati. HAARP radiotalasi zagrijavaju elektrone i stvaraju male perturbacije slične vrstama interakcija koje se događaju u prirodi. Prirodni fenomeni su slučajni i često ih je teško uočiti. Uz korišćenje HAARP-a naučnici mogu kontrolisati kada i gdje se javljaju poremećaji kako bi mogli izmjeriti njihove učinke. Pored toga, mogu ponoviti eksperimente kako bi potvrdili da mjerenja zaista pokazuju ono što istraživači misle da rade”.

Na sajtu projekta, u sekciji “Često postavljena pitanja”,  objašnjeno je i sljedeće:

“Radiotalasi u frekvencijskim opsezima koje HAARP prenosi ne apsorbiraju se ni u troposferi, niti u stratosferi – dva nivoa atmosfere koji proizvode vrijeme. Budući da ne postoji interakcija, ne postoji način za kontrolu vremeskih prilika.

HAARP sistem je u osnovi veliki radiopredajnik. Radiotalasi komuniciraju sa električnim nabojima i strujama i nemaju značajnu interakciju sa troposferom.

Ako jonosferske oluje uzrokovane samim suncem ne utiču na površinsko vrijeme, nema šanse da to može i HAARP. Elektromagnetske interakcije javljaju se samo u bliskom vakuumu razrijeđenog, ali električki nabijenog područja atmosfere iznad oko 60-80 km (malo više od 45 milja), poznatog kao jonosfera. Jonosfera se stvara i kontinuirano dopunjava kako sunčevo zračenje komunicira s najvišim nivoima Zemljine atmosfere”, navodi se između ostalog na vebsajtu.

U onlajn prostoru se ustalila praksa da se svako odstupanje od uobičajnog, odnosno bilo koja vremenska nepogoda, bez konkretnih dokaza, poveže sa HAARP-om.

Raskrinkavanje je o tome pisalo nekoliko puta.

Ovaj sadržaj dobija ocjenu lažna vijest i teorija zavjere.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article