Snimak pješčane oluje zabilježen u Egiptu, a ne u Americi 

287

Vremenske nepogode uvijek izazivaju pojačano interesovanje javnosti, posebno kad je riječ o određenim meteorološkim fenomenima. Jedan od njih je i pješčana oluja, koja nastaje kada jak vjetar ponese pijesak i prašinu sa suve površine.

Upravo jedan takav prizor vidi se na snimku podijeljenom na Fejsbuku uz sljedeći komentar:

“Navodna pješčana oluja koja će pogoditi NY, Floridu i nastaviti se kretati iznad SAD-a”.

Rezultati obrnute pretrage videa ukazuju da su svjetski mediji izvijestili o ovoj nepogodi još 2. juna, daleko od Sjeverne Amerike.

Video je zabilježen u Egiptu, tačnije u Kairu, a prema pisanju BBC-a, zbog pješčane oluje bile su zatvorene i dvije luke.

“Video objavljen na internetu prikazuje pješčanu oluju koja okružuje Suecki kanal, zbog čega su vlasti zatvorile dvije luke.  Djelove Egipta pogodili su oblaci prašine i pijeska.  Jedna osoba je poginula, a petoro je povrijeđeno u četvrtak, kada se srušio bilbord uslijed pješčane oluje koja je zahvatila glavni grad Egipta, Kairo.  Suecki kanal je jedan od najprometnijih plovnih puteva na svijetu”, izvijestio je tada BBC.

Isti video koji je podijeljen na društvenim mrežama objavio je i CNN, na svom Ju Tjub kanalu, dokazujući da je nastao u Kairu.

Egipatska meteorološka uprava (EMA) je 1. juna izdala apel za građane, na koji način da se zaštite tokom novonastale nepogode.

“EMA je savjetovala javnosti da izbjegava direktan kontakt sa sunčevom svjetlošću i da nosi maske za lice na otvorenom, posebno onima koji pate od sinusa i alergija, jer jak toplotni talas praćen pješčanim olujama remeti svakodnevni život širom zemlje”, navodi se u tekstu egipatskog portala Ahram Online.

Evidentno je da je video zabilježen u Egiptu i da nema nikakve veze sa Sjedinjenim Američkim Državama, te iz tog razloga objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article