Uticaj ljudskih aktivnosti na globalno zagrijavanje nije upitan 

203

Klimatski skeptici tvrdoglavo odbacuju naučno utemeljene činjenice koje dokazuju postojanje klimatskih promjena i globalno zagrijavanje, pozivajući se na različite izvore. 

Jedan od tih izvora je i naučnik Ijan Plajmer (Ian Plimer), a posljednjih dana se na društvenim mrežama, po ko zna koji put, dijeli video u kojem Plajmer negira uticaj čovjeka na globalno zagrijavanje. 

“Geonaučnik dr. Ian Plimer: “Niko nikada nije dokazao da ljudske emisije CO2 pokreću globalno zagrijavanje, a ako bi se to moglo dokazati, onda bi se moralo dokazati da 97% emisija koje su prirodne ne pokreću globalno zagrijavanje”. 

Jedan od najzastupljenijih mitova vezano za globalno zagrijavanje je da ugljen-dioksid nije glavni uzrok tog procesa zbog njegovih malih koncetracija u atmosferi. Taj mit prati i tvrdnja da je količina ugljen-dioksida koja se uslijed ljudskih aktivnosti unosi u atmosferu toliko mala u odnosu na ukupnu količinu atmosferskog ugljen-dioksida, da one ne mogu značajno uticati na globalnu temperaturu. 

Više je naučnih dokaza koji ukazuju suprotno. 

U analizi platforme za provjeru činjenica o klimatskim promjenama, Climate Feedback, ukazano je da su posljednjih par vjekova porasle antropogene emisije sa promjenom čovjekove svakodnevnice, a naročito razvojem industrije. 

“Od početka industrijske ere, ljudske emisije povećale su unos ugljen-dioksida u atmosferu, dok se smanjenje ugljen-dioksida kroz prirodne procese nije povećalo u istoj mjeri. Rezultat ove neravnoteže godišnjeg protoka je povećanje zaliha atmosferskog ugljen-dioksida, što dovodi do globalnog zagrijavanja”. 

Iako Plajmer tvrdi da niko nikad nije dokazao da ljudske emisije ugljen-dioksida pokreću globalno zagrijavanje, dokazano je da su ljudske aktivnosti glavni uzrok tog procesa i nastalih promjena. 

Na nivou akademske zajednice postoji konsenzus o ovom pitanju – 97 odsto naučnika je saglasno da su antropogene emisije prouzrokovale povećanje prosječne globalne temperature. 

Takođe, izvještaj najkredibilnijeg izvora u oblasti klimatskih promjena, Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), potvrđuje da su ljudske aktivnosti glavni uzrok klimatskih promjena. U kreiranju izvještaja učestvuje stotine najznačajnijih naučnika iz cijelog svijeta. 

Kao dodatno pojašnjenje, u analizi Climate Feedback-a se ističe da je koncentracija ugljen-dioksida tokom prošlog vijeka značajno porasla, što je rezultiralo i porastom prosječne globalne temperature. 

“Stopa povećanja ugljen-dioksida tokom prošlog vijeka je najmanje 10 puta brža nego u bilo kom drugom trenutku tokom posljednjih 800.000 godina. Procjenjuje se da ovo povećanje ugljen-dioksida doprinosi zagrijavanju globalne temperature vazduha na površini od 1,01 stepeni Celzijusa od 1750. godine, najvećem klimatskom poremećaju tokom industrijskog perioda”. 

Raskrinkavanje se i ranije bavilo tvrdnjama pomenutog naučnika za koje smo utvrdili da su suprotne postojećim naučnim saznanjima. 

Takođe, njegove stavove opovrgavale i druge faktčeking platforme (ovdje, ovdje, ovdje…) 

Prethodno predstavljeni dokazi pokazuju da tvrdnje istaknute u objavi, koje je iznio naučnik Plajmer nisu tačne, zbog čega dajemo ocjenu dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article