Problem dezinformacija, lažnih vijesti i stvaranja lažnih narativa u velikoj mjeri prisutan je u našem medijskom prostoru. Koliku štetu može da prouzrokuje, vidjeli smo posebno u proteklih nekoliko godina, kada je svijetom harao koronavirus.  Kako je pandemiji došao kraj, tako su se dezinformatori prebacili na širok spektar drugih tema.  

Na jednom Fejsbuk profilu objavljen je status u kome se navodi da je u jednom vrtiću u Hanoveru u Njemačkoj planirano otvaranje „seksualne sobe“. To prati naslov: 

Uz prostoriju za igranje doktora, planirano i mesto za mastrubaciju. 

Istu tvrdnju prenio je IN4S koji za taj projekat u Njemačkoj optužuje zelene partije, koje kako se ističe, „sprovode agendu degeneracije ljudskog roda“. U nastavku se pozivaju na Fox News, čiji tekst su prijenijeli, dok u naslovu navode: 

Njemački vrtići promovišu „sobe za seksualno istraživanje“ u kojima djeca mogu da se upuste u seksualne igre.  

Šta je istina, a šta ne? 

Zagovornici koncepta „Igra doktora“ su predstavnici Nevladine organizacije ProFamilie, vodećeg njemačkog udruženja za seksualno obrazovanje i partnerstvo. Oni su vrtićima nudili program za djecu mlađu od šest godina, koji podrazumijeva igre istraživanja tijela, uz pažljiv nadzor i prisustvo roditelja, i njihov prethodan pristanak. Vjeruju da su mala djela već, kako su istakli, „seksualna stvorenja“ i da su pažljivo nadgledane igre istraživanja tijela dio zdravog razvoja djeteta.   

Do javnosti je sve stiglo kada su pojedini roditelji dobili e-mail iz dnevnog centra iz Hanovera – AWO, u kome je predstavljena lista od deset pravila koja objašnjavaju kako će se djeca u okviru novog programa, u „sobi za istraživanje tijela” podsticati. Dodali su i da djeca svakako igraju igrice doktora u kupatilima, te da je kako navode, bolje da to rade u prisustvu odraslih i uz jasno naznačena pravila.  

To je naišlo na brojne kritike i zabrinutost roditelja, predstavnika medija i raznih drugih društvenih aktera, pa su tu preporuku zvanične vlasti odbile, dakle, program nije stupio na snagu. 

Predstavnik Ministarstva prosvjete u Donjoj Saksoniji je u izjavi za njemačke medije poručio da je prijava stigla od Državne kancelarije za brigu o mladima, koja je stava da pedagoški koncept prostorija za fizička istraživanja u dnevnim centrima ne može da se realizuje, jer to ugrožava dobrobit djece.  

Kada se pogleda Fejsbuk post koji smo na početku teksta istakli, kako i tekst IN4S-a, jasno je da u navedenom ima mnogo netačnih tvrdnji. Zbog svega toga ovoj objavi dajemo ocjenu – manipulisanje činjenicama.  

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article