Kisindžeru se ponovo pripisuje izmišljeni citat o vakcinaciji

172

Nedavna smrt čuvenog američkog diplomate i političara Henrija Kisindžera ponovo je aktuelizovala pojedine dezinformacije, pa se na društvenim mrežama, nakon ponavljanja lažne vijesti o tome kako je papa Franjo jednom prilikom poljubio ruku upravo Kisindžeru, pojavio i citat o njegovom planu za prinudnu vakcinaciju.  

Fejsbuk objava glasi:  

DEMON koji je umro i otišao u pakao koji je sebi pripremio. 

To je ono što je Henry Kissinger rekao, govoreći na Vijeću Svjetske zdravstvene organizacije za Eugenie, 25. veljače 2009. 

„Ako ljudi prihvate obavezno vakcinisanje, igra je gotova! Oni će prihvatiti sve za veće dobro. Možemo genetski modifikovati djecu i sterilizovati ih, za veće dobro. Kontroliši um ovaca i ja ću kontrolisati stado. Proizvođači vakcina mogu zaraditi milijarde, a mnogi od vas u ovoj sobi su investitori. To je velika pobjeda! Vjerujemo da će nam mase plaćati da pružamo usluge istrebljenja”.  

Citat koji se dijeli na društvenim mrežama već nam je poznat od ranije o čemu smo pisali 2021. godine. 

Fakt-čeking platforma PolitiFact je kontaktirala portparola Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), Kristijana Lindmjera, koji je razjasnio da pomenuto tijelo SZO uopšte i ne postoji. 

Takođe, Lindmajer je naveo da u arhivama te organizacije ne postoji zapis o govoru Kisindžera koji se dijeli na društvenim mrežama. 

“Nemamo saznanja o tome da je takav govor ikad održan, a molim vas i da naznačite da ovo “Vijeće” koje se spominje u navodnoj izjavi ne postoji”, odgovor je portparola SZO. 

Takođe, Rojtersov tim za provjeru činjenica ukazao je u analizi da nema dokaza da je Kisindžer ikada ovo rekao, a njegovi predstavnici su Rojtersu dodatno potvrdili da je u pitanju izmišljen citat. 

Svi Kisindžerovi govori se mogu naći na internetu, i među njima nije moguće pronaći citat koji mu se pripisuje. Tokom 2009. godine, Kisindžer je održao govore jedino u Tokiju i Parizu, a izjava nije bila dio tih govora.  

Zbog činjenice da Vijeće Svjetske zdravstvene organizacije za Eugenije, tijelo koje se pominje u objavi, ne postoji, a da Kisindžer nikada nije izjavio citat koji mu se pripisuje, ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article