Rama nije organizovao miting bez saglasnosti grčkih vlasti 

104

Premijer Albanije, Edi Rama, održao je miting u Atini pred punom salom albanskih migranata, članova njegove partije i ostalih pristalica. Ova posjeta izazvala je negodovanje grčkih vlasti i opozicije.  

Domaći i regionalni mediji izvijestili su o tom događaju uz naslove poput: (1, 2, 3, 4, 5) (arhivirano: 1, 2, 3, 4, 5

EDI RAMA NAPRAVIO SKANDAL U ATINI Došao u “privatnu posetu”, pa organizovao miting bez saglasnosti grčkih vlasti 

Skandal u Atini: Rama došao u „privatnu posetu”, pa organizovao miting bez saglasnosti grčkih vlasti 

A, neki korisnici društvenih mreža dodali su:  

RAZLOG MITINGA KOJI JE ORGANIZOVAO RAMA SVIMA NAM JE DOBRO POZNAT – RAZLOG JE STVARANJE VELIKE ALBANIJE 

Istina je da Rama nije bio u zvaničnoj posjeti Grčkoj, te da se nije sastao sa tamošnjim zvaničnicima. Međutim, nije istina da je miting organizovan bez saglasnosti grčkih vlasti. O tome najbolje govori izjava grčkog premijera, Kirijakosa Micotakisa, koji je rekao:  

“Nećemo zabraniti okupljanje, ali ga nećemo ni pomoći…” 

To govori u prilog činjenici da je grčka vlada bila svjesna da će se Rama obratiti velikom skupu. Štaviše, Vox na albanskom piše:  

“Iako je u pitanju privatna posjeta albanskoj dijaspori i ne uključuje nikakav sastanak sa grčkim zvaničnicima, Ramu će pratiti brojne grčke policijske snage. Kako prenose atinski mediji, albanskog premijera će pratiti tokom cijele posjete oko 1.000 policajaca, od dolaska na aerodrom, pratnje i obezbjeđenja na stadionu “Galaci” gdje će biti održan miting.” 

Grčki mediji pisali su o prvobitnom otkazivanju velikog teatra “Galaci” zbog navodnih tehničkih problema. Na kraju je izbor ipak pao na “Galaci”, ali po svemu sudeći – zatvorenu halu koja je dio istog kompleksa. Sve u svemu – Rama nije mogao nastupiti bez raznih saglasnosti. 

Vlada i opozicija tražile odgađanje mitinga 

Grčko ministarstvo vanjskih poslova pisalo je Raminom kabinetu da bi bilo povoljnije da se njegova posjeta održi nakon izbora za Evropski parlament, koji se održavaju od šestog do devetog juna. Premijer Micotakis je istakao da je Ramino pravo da dođe, ali da je tajming pogrešan. Micotakis je još dodao da je to tako jer postoje problemi u grčko-albanskim odnosima.  

Na drugoj strani, Rama je za Ekatimerini rekao da je Micotakis “prijatelj kojeg puno poštuje”.  

Gdje je zapelo?  

Grci negoduju zbog Ramine posjete, između ostalog, i zbog diplomatskog spora, a u čijem središtu je Fredi Beleris – izabrani gradonačelnik albanskog grada Himare, u kojem pretežno žive etnički Grci. On jeste izabran za gradonačelnika, ali fotelju nije osjetio, jer je uhapšen i osuđen na dvije godine zatvora zbog optužbi za kupovinu glasova.  

I Beleris je etnički Grk, a da diplomatski spor bude još gori, pobrinula se vladajuća grčka partija premijera Micotakisa, Nova demokratija, koja je Belerisa stavila na listić za kandidata na izborima za evropski parlament. Zbog njegovog hapšenja, zvanična Atina prijeti otežavanjem albanskog puta ka EU.  

Diplomatski čvor ostavljamo dvijema državama da raspletu. A, ono što je jasno iz svega navedenog je da premijer Albanije nije organizovao miting “ispod žita” i bez saglasnosti grčkih vlasti.  

Zbog toga, pomenute objave dobijaju ocjenu – dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article