Olimpijski plamen stigao je do Francuske, a do ceremonije otvaranja Olimpijskih igara 26-og jula preći će oko 12 hiljada kilometara kroz francuske teritorije. Plamen je brodom uplovio u Marsej, a dočekalo ga je oko 150 hiljada ljudi, koji su imali priliku da uživaju u spektakularnoj ceremoniji. 

Jedan od segmenata te ceremonije bio je i prelet francuske avijacije preko marsejske Stare luke. Prelet nije prošao neopaženo od strane korisnika društvenih mreža, koji kažu: (arhivirano: ovdje

Francuski piloti su slučajno prikazali rusku zastavu na nebu iznad Marseja 
Ovo vam je znak da se ne treba petljati sa Rusijom, dođavola. 

Boje francuske i ruske zastave jesu iste, ali u različitoj su kombinaciji, pa ih možda i nije teško pobrkati s vremena na vrijeme. Naročito, ako želite.  

Naime, na printskrinu gore reklo bi se da kombinacija boja poklapa sa ruskom zastavom. Međutim, kako je ova informacija krenula da se širi internetom, reagovali su francuski mediji koji objašnjavanju da je u pitanju, ipak, francuska zastava: 

“Ovo bi bilo sramno da se zapravo dogodilo. Ove tvrdnje ocjenjujemo kao lažne. Iako je video stvaran, tvrdnje su obmanjujuće… Pogledajmo ovaj video iz drugog ugla gdje vidimo isti trenutak preleta, ali iz drugog ugla, sa ceremonije Olimpijskog plamena, gdje iz frontalnog ugla jasno možemo vidjeti da je u pitanju francuska zastava, kao što je i planirano, ne ruska zastava. Šta se ovdje dogodilo? Sve je u uglovima, kao što možete vidjeti, koji su kreirali ovu optičku varku…” 

I, zaista, kada se pogleda iz drugog ugla, jasno je da francuska avijacija nije napravila kardinalnu grešku. 

Istom temom bavile su se i kolege iz Lead Stories-a, koje su došle do istog zaključka.  

Zbog svega navedenog, sporna objava dobija ocjenu – dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article