“Ranjena beba” se ne prodaje, umjetnik njom ukazuje na stradanje djece u Palestini

452

Posljednji napadi u sukobu Izraela i Palestine poslužili su za brojne dezinformacije o kojima smo više puta pisali, a koje će vam uglavnom izazvati snažnu, emotivnu reakciju i svrstati vas na neku stranu. 

Na Fejsbuku se pojavio jedan takav prizor – fotografija lutke za koju se navodi da predstavlja bebu iz Palestine, sa nizom povreda na glavi i tijelu, a objave su očekivano izazvale niz negativnih komentara. (1, 2,3

“Koliko treba da je neko bolestan da napravi i prodaje lutke sa motivima ubijene ili ranjenje Palestinske bebe? A ti nikako ne misli da Allah ne mari za onim što rade zulumćari! On ih samo pušta do Dana kada će im oči ostati otvorene!”, piše u objavi. 

Dječija lutka, čija se fotografija dijeli na društvenim mrežama, nije na prodaju, kako se tvrdi u Fejsbuk objavama. 

Fotografija ove igračke predstavlja akciju aktiviste i umjetnika iz Meksika koji se predstavlja na društvenim mrežama pod nazivom “Vlocke_negro”, što objašnjava i tekstualni ispis na pakovanju. 

Njegova akciji koja je osmišljena sa namjerom da podigne svijest o stradanjima na Bliskom istoku bila je predmet pažnje jednog novinskog članka. 

U tom članku je navedeno: 

“On je Meksikanac koji je uzeo normalnu lutku iz prodavnice igračaka i pretvorio je u palestinsku lutku, razmazajući je crvenom bojom i stavljajući kefije oko nje. Zatim je stavio tu lutku među ostalim lutkama u prodavnicu, sa jedinom svrhom podizanja svijesti o stradanju Palestinaca”, pojašnjeno je u tom članku. 

Idejni tvorac ove lutke objavio je početkom januara originalne fotografije na svojoj Instagram stranici, uz pojašnjenje da je lutka dio aktivističkog projekta, nije namijenjenja za prodaju, a uprkos tome mnogi korisnici društvenih mreža su podijelili fotografiju bez pravog konteksta. 

“Mi smo uz Palestinu, bez ikakve sumnje. Prišli smo trgovcima uličnih igračaka 5. januara u okviru proslave “Tri dana kraljeva” kojima smo objasnili svrhu ovog projekta. Bez oklijevanja su nam pozajmili njihove štandove da snimimo i neke fotografije, brinući da to obavimo brzo kako bismo izbjegli radoznale poglede. Ovaj projekat je osmišljen za medije i društvene mreže. Vrlo malo nas je pitalo o namjerama ovog projekta, dok su drugi željno objavljivali u potrazi za željenim lajkovima. Igračke nam donose najljepše uspomene na vrijeme kada sreća nije bila dovođena u pitanje – djetinjstvo”, piše u objavi na Instagramu. 

Da sumiramo – fotografija dječije igračke, bebe prekrivene krvlju nije komercijalna lutka, dostupna za prodaju. Napravio ju je aktivista i umjetnik iz Meksika koji podržava Palestinu, a lutka koja inače simboliše bezbrižno djetinjstvo kreirana je sa namjerom da podigne svijest ljudi o palestinskim žrtvama. 

Da lutka palestinske bebe nije napravljena u Izraelu i da nije namijenjena za prodaju utvrdili su i Reuters, Lead Stories, Snopes...  

Iz tog razloga, objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article