Američki glumac izvršio samoubistvo, nije umro od vakcine

199

Američki glumac Alek Muser, preminuo je 13-og januara. Na ovim prostorima i nije bio toliko poznat, ali američka javnost ga pamti iz serije “All my children”. Muserova smrt podgrijala je stare teorije zavjere, pa se spekuliše o uzroku smrti.  

Portal The people’s voice, poznat po širenju lažnih vijesti, objavio je da je glumac preminuo nakon što je primio vakcinu protiv koronavirusa, odnosno nakon što je primio buster dozu. Vijest je stigla do našeg regiona, pa se na Fejsbuku može pročitati:  

50-godišnji glumac Alec Musser,koji je bio cijepljen protiv COVID-a i nedavno je primio docjepljivanje,iznenada je i neočekivano preminuo….. 

Istina je da je Muser iznenada i neočekivano preminuo, ali njegova smrt nema veze sa koronavirusom ili vakcinama. Muser je izvršio samoubistvo, a o tome je izvijestio i patolog:  

“Preminuli je bio 50-godišnji bijelac koji je živio sa svojom vjerenicom u kući u Del Maru. Njegova vjerenica ga je posljednji put vidjela 12.01.2024. godine kada je otišla u krevet. Ujutro 13.01.2024, probudila se i pronašla pokojnika kako sjedi, nagnut naprijed na pod kupatila. Primijetila je vatreno oružje u njegovoj blizini i očiglednu ranu od vatrenog oružja u grudi i pozvala hitnu pomoć. Hitna pomoć i policija su reagovali i potvrdili smrt.” 

Muserova smrt izenadila je mnoge, pa su se američki mediji raspisali. U tekstu USA Today-a može se pročitati da je njegova vjerenica, Pejdž Pres, potvrdila da je prije smrti on bolovao od “teškog slučaja” koronavirusa. To je jedina poveznica sa teorijom koju The people’s voice pokušava da progura.  

S obzirom na zvanične podatke, koji govore da je američki glumac izvršio samoubistvo – pucnjem u grudi, a ne zbog komplikacija od vakcine kako se može zaključiti iz sporne objave, ona dobija ocjene – lažna vijesti. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article