Pravoslavni vjernici obilježili su praznik Bogojavljanje tradicionalnim plivanjem za Časni krst koje je 19. januara organizovano u više crnogorskih gradova. 

Na društvenim mrežama objavljen je video snimak koji navodno prikazuje kako je tog dana ovaj praznik obilježen na Cetinju.  

“Zašto ja ovo tek sad vidim, na Cetinje Boris baca krst u blatnjavu baricu, a momci riškaju 10 minuta da ga nađu, sve uz pesmu o Krstu Popoviću”, piše u objavi na Fejsbuku. 

Objava je za svega par dana postala viralna, sa skoro 800 lajkova i preko 150 komentara, uglavnom u negativnom kontekstu. 

Prije svega, očigledno je da na video snimku nije poglavar jedne od struja u CPC Boris, jer je svješteno lice koje baca krst u vodu muškarac starije životne dobi. 

Svakako, teško je za povjerovati da o ovom događaju ne bi izvijestio ni jedan medij iz Crne Gore. 

Možda zbog toga što ovaj snimak nije nastao na Cetinju, niti u nekom drugom gradu u našoj državi. 

To potvrđuje originalni snimak, na osnovu kojeg je jasno da je na viralnom snimku izmijenjen zvuk, jer se čuje drugačija melodija. 

Nije moguće sa sigurnošću utvrditi gdje je snimak nastao, ali na osnovu pojedinih objava riječ je o Bugarskoj. 

Zbog činjenice da video koji prikazuje vjerski običaj nije nastao na Cetinju, te da na njemu nije prikazan poglavar jedne od struja u CPC Boris ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article