RTCG nije „pobrkao“ godinu proslavljanja nezavisnosti

1645
rtcg

Dan nezavisnosti – 21. maj datum je koji se u Crnoj Gori različito prihvata, i kao takav svake godine iznova oživi referendumsku atmosferu koja poprilično dijeli građane.

U skladu sa tim, jasno prepoznajemo one koji ovaj dan shvataju na jedan ili drugi način, pa su tako i pojedine akcije usmjerene ka diskreditaciji državnog praznika i svega što on nosi sa sobom.

Takav primjer ogleda se u objavi fejsbuk stranice „Poštena Crna Gora“, u kojoj je izraženo negodovanje zbog toga što je na zgradi Radio televizije Crne Gore okačen poster kojim se proslavlja Dan nezavisnosti.

Iako autor objave, navodnu grešku RTCG-a o godini proslavljanja nezavisnosti pripisuje „neznanju ili bahaćenju“, rukovodstvo Javnog servisa zapravo nije napravilo nikakav kiks, jer slika postera o 15-godišnjici obnove nezavisnosti nije aktuelna.

Naime, stvar je vrlo jasna – slika datira iz maja 2021. godine kada se i obilježavalo 15 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore. Upravo taj jubilej bio je povod da se na zgradi RTCG-a istakne poster koji je danas igrom slučaja postao predmet plasiranja neistinitih tvrdnji.

Da pomenuta fotografija nije aktuelna svjedoči i njena upotreba u raznim tekstovima domaćih i stranih medija, koji su objavljeni prošle godine.

Slika zgrade RTCG-a na kojoj su istaknuti posteri povodom 15 godina nezavisnosti u medijima se obično koristi kao ilustracija kada je tema usko vezana za Javni servis.

Da RTCG nije zaboravio koliko se godina navršava od obnove nezavisnosti, svjedoči i objava sa portala u kojoj su podsjetili da je od referenduma prošlo 16 godina.

Kada uzmemo u obzir navedene činjenice postaje nam jasno da tvrdnja o navodnom zaboravljanju RTCG-a koja se godina nezavisnosti proslavlja nije istinita, kao i da na Javni servis na svojoj zgradi nije ove godine okačio poster kojim se proslavlja 15 godina nezavisne Crne Gore.

Zbog  pogrešne interpretacije objavu smo ocijenili kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article