izvoz-pirinca-indija

Informacije koje se odnose na moguću nestašicu određenih prehrambenih proizvoda odmah privuku našu pažnju što kao uzrok ima širenje panike među građanima. Nakon toga neminovno slijede slike praznih rafova u prodavnicama, odnosno skladištenje hrane u domaćinstvima, između ostalog i pirinča.

Tome smo u nekoliko navrata svjedočili tokom pandemije koronavirusa, a usljed najnovijih dešavanja u Ukrajini čini se kao da kretori lažnih vijesti pokušavaju izazvati isti ili sličan scenario.

U pitanju je netačna informacija, u šta se možemo uvjeriti jednostavnom pretragom najnovijih vijesti domaćih ili stranih medja/agencija.

Kada je u pitanju ograničavanje i zabrana izvoza tačno je da je Indija takvu odluku donijela ali za pšenicu i šećer kako bi se očuvala snabdjevenost domaćeg tržišta i stabilnost cijena.

Međutim, to se ne odnosi i na pirinač.

Situacija sa zalihama pirinča razmatrana je na sastanku međuministarske komisije koja prati cijene osnovnih roba. Međutim, komitet je odlučio da za sada nema potrebe da se ograničavaju isporuke pirinča jer Indija ima ogromne zalihe, izvijestio je Bloomberg.

Dakle, tačno je da postoje oprečna mišljenja, te da određeni relevantni izvori i analitičari ukazuju na to da postoji mogućnost da Indija ograniči izvoz pirinča što bi za posljedicu moglo imati veliki uticaj na globalno tržište imajući u vidu da ova zemlja izvozi pirinač u skoro 150 zemalja, međutim Vlada u Nju Delhiju još uvijek nije donijela takvu odluku, odnosno u ovom trenutku nije poznato da li će to uopšte učiniti.

Profil sa kojeg je postavljena sporna objava pripada Saši Borojeviću jednom od najpoznatijih regionalnih teoretičara zavjere čije su objave već bile predmet naših analiza, a njima su se bavile i naše kolega sa portala Raskrinkavanje.ba.

Ovaj sadržaj dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.
In this article