U zvanične posjete Crnoj Gori dolazili su brojni srpski zvaničnici

2206
zvanične-posjete

Odnosi između Crne Gore i Srbije u godinama za nama bili su u različitim fazama, koje su često bile opterećene diplomatskim i političkim sukobima. Zvaničnici dvije države nedavno su se sreli na Samitu inicijative Otvoreni Balkan, kada je najavljeno da će predsjednik nove Vlade Crne Gore, Dritan Abazović na poziv premijerke Srbije, Ane Brnabić krajem juna boraviti u zvaničnoj posjeti toj zemlji.

Prateći ovu temu RTCG je objavio TV prilog i tekst naslovljen “Nije pohvalno što srpski zvaničnici ne uzvraćaju posjete”.

“Još 2013. godine nekadašnji premijer Crne Gore Milo Đukanović pošao je u prvu zvaničnu posjetu Srbiji. Godinu kasnije u Beogradu je bio i bivši premijer Igor Lukšić. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić 2017. dočekao je još jednog crnogorskog premijera Duška Markovića, a četiri godine kasnije u prvoj zvaničnoj posjeti Srbiji bio je i Zdravko Krivokapić. No, za sve to vrijeme niko od zvaničnika iz Beograda nije bio u Podgorici. Barem ne zvanično. A to je za bivše diplomate sve samo ne pohvalno” kaže su prilogu i tekstu.

Ubrzo je portal Borba objavio sljedeći naslov:

“Srpski zvaničnici deset godina nisu bili u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori”.

Istovjetan naslov i tekst prenijeli su N1, Nova.rs, Dan

Da nije tačan podatak da u prethodnih deset godina u zvanične posjete Crnoj Gori nisu dolazili srpski zvaničnici, lako je dokazati. Pretragom zvaničnog sajta Vlade Crne Gore pronašli smo desetak zvaničnih posjeta:

Septembar 2013. godine – Predsjednik Vlade Milo Đukanović razgovarao sa predsjednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem;

Maj 2014. godine – Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković sastao se sa ministrom pravde Srbije Nikolom Selakovićem;

Mart 2015. godine – Marković se sastao sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojšom Stefanovićem;

  1. 03. 2015.godine – Delegacija Vlade Republike Srbije boravila u radnoj posjeti Crnoj Gori;

Mart 2015. godine – Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović primio Rasima Ljajića

Februar 2017. godine – Predsjednik Vlade Duško Marković primio potpredsjednika Vlade Srbije Rasima Ljajića

Oktobar 2017. godine – Ministar omladine i sporta Republike Srbije Vanja Udovičić u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori;

Januar 2018. godine – Prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori;

April 2018. godine – Ministarka pravde Republike Srbije Nela Kuburović sjutra u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori;

April 2019. godine – Sastali se ministri prosvjete dvije zemlje Šehović i Šarčević.

U Crnu Goru je februaru 2021. sa paketom vakcina protiv koronavirusa sletjela i premijerka Srbije Ana Brnabić. Brnabić je u Podgorici boravila i 2017. godine kada je u okviru samita Jadranske povelje razgovarala sa svojim tadašnjim kolegom Duškom Markovićem.

Dakle, zvanični podaci nam pokazuju da je posjeta srpskih zvaničnika Crnoj Gori itekako bilo. Tačno je da je u posljednjih 10 godina bilo više posjeta crnogorskih predsjednika Vlade Beogradu, kao i da u zvanične posjete Crnoj Gori od 2013 nisu dolazili premijeri i predsjednici Srbije, ali svakako da se u zvaničnike ne mogu svrstavati samo nosioci ovih funkcija.

Zbog toga objavama RTCG-a, portala Borba, N1, Nova i Dan dajemo ocjenu dezinformacija. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article