U zvanične posjete Crnoj Gori dolazili su brojni srpski zvaničnici

1876
zvanične-posjete

Odnosi između Crne Gore i Srbije u godinama za nama bili su u različitim fazama, koje su često bile opterećene diplomatskim i političkim sukobima. Zvaničnici dvije države nedavno su se sreli na Samitu inicijative Otvoreni Balkan, kada je najavljeno da će predsjednik nove Vlade Crne Gore, Dritan Abazović na poziv premijerke Srbije, Ane Brnabić krajem juna boraviti u zvaničnoj posjeti toj zemlji.

Prateći ovu temu RTCG je objavio TV prilog i tekst naslovljen “Nije pohvalno što srpski zvaničnici ne uzvraćaju posjete”.

Ubrzo je portal Borba objavio sljedeći naslov:

Da nije tačan podatak da u prethodnih deset godina u zvanične posjete Crnoj Gori nisu dolazili srpski zvaničnici, lako je dokazati. Pretragom zvaničnog sajta Vlade Crne Gore pronašli smo desetak zvaničnih posjeta:

U Crnu Goru je februaru 2021. sa paketom vakcina protiv koronavirusa sletjela i premijerka Srbije Ana Brnabić. Brnabić je u Podgorici boravila i 2017. godine kada je u okviru samita Jadranske povelje razgovarala sa svojim tadašnjim kolegom Duškom Markovićem.

Dakle, zvanični podaci nam pokazuju da je posjeta srpskih zvaničnika Crnoj Gori itekako bilo. Tačno je da je u posljednjih 10 godina bilo više posjeta crnogorskih predsjednika Vlade Beogradu, kao i da u zvanične posjete Crnoj Gori od 2013 nisu dolazili premijeri i predsjednici Srbije, ali svakako da se u zvaničnike ne mogu svrstavati samo nosioci ovih funkcija.

Zbog toga objavama RTCG-a, portala Borba, N1, Nova i Dan dajemo ocjenu dezinformacija. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article