Iz Francuske pristižu uznemirujući kadrovi –  zapaljene zgrade i automobili, nasilni obračuni sa policijom, obijanje prodavnica. Razlog višednevnih nereda je ubistvo 17-godišnjeg mladića Naela, kojeg je upucao policajac tokom saobraćajne kontrole.

Na društvenim mrežama se pojavio snimak koji liči na kaskaderske scene. Na tom snimku je prikazano više automobila koji padaju sa posljednjih spratova zgrade, a autori objava su u opisu naveli da je video zabilježen u Francuskoj.

Pretraga skrinšota iz snimka ukazuje da su navodne scene iz Francuske zapravo dio poznatog akcionog filma “Paklene ulice”, (eng. The Fast and the Furious). Američka televizijska stanica Fox8News objavila je isti video na Tviteru još sredinom 2016. godine.

Kadrovi poznatog akcionog filma su snimani na Kubi, Islandu i Americi, pri čemu se navodi da se “zgrada iz koje padaju automobili na zemlju nalazi na parkingu garaže u Klivlendu, u Ohaju”.

U najavi za novi dio filmskog serijala, koji je dostupan na Ju Tjubu, našla se upravo i ta scena.

Da video koji se dijeli na društvenim mrežama nije zabilježen u Francuskoj, već tokom snimanja osmog nastavka filmsog serijala “Paklene ulice” ukazale su i kolege iz Raskrikavanje.rs.

Objave ocjenjujemo kao dezinformacije.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article