SAD uništavaju hemijsko oružje, ali ne u Ukrajini već na svojoj teritoriji

320

Mjesecima unazad čitamo kako pojedini mediji i korisnici društvenih mreža, bez ikakvih dokaza, tvrde da Sjedinjene Američke Države (SAD) skladište biološko i hemijsko oružje u Ukrajini, a sada se širi narativ da su ipak odlučile da ga eliminišu.

“SAD su odlučile da „eliminišu“ svoje hemijsko oružje u Ukrajini?”, glasi naslov teksta objavljenog na portalu In4s.

U tekstu se tvrdi i sljedeće:

“Očigledno je da su SAD prvobitno planirale da isporuče Ukrajinu zabranjenim sredstvima za hemijsko ratovanje, odnosno da u Ukrajini „uništavaju“ američko oružje.

Ove tvrdnje autor/i teksta ne potkrepljuju ni jednim dokazom, niti je njihovo uporište moguće pronaći u činjenicama.

Tačno je da je, kao što se u tekstu i navodi, američki predsjednik Džo Bajden najavio da je američka administracija spremna da u potpunosti završi proces eliminacije hemijskog oružja do jeseni ove godine. Međutim, u pitanju su preostale zalihe hemijskog oružja u vojnim skladištima na teritoriji  Amerike, a ne u Ukrajini kako se tvrdi u medijskim objavama.

“Na putu smo da završimo uništavanje naših zaliha hemijskog oružja do ove jeseni – što je prekretnica u razoružanju koja podržava najviše standarde transparentnosti i javne bezbjednosti”, rekao je Bajden.

Agencija za hemijske materije američke vojske, sada poznata kao Aktivnost hemijskih materija američke vojske, završila je uništavanje više od 90 odsto zaliha hemijskog oružja 2012. godine. Nadležno tijelo SAD-a (PEO ACWA), odgovorno je za uništavanje preostalih zaliha hemijskog oružja, u skladu sa  Konvencijom o hemijskom oružju. Lokacije na kojima PEO ACWA sprovodi aktivnosti eliminacije hemijskog oružja su skladišta američke vojske Pueblo u Koloradu i Blue Gras u Kentakiju.

Takođe, tačno je da SAD kontinuirano šalje vojnu pomoć Ukrajini, na šta ukazuje posljednji izvještaj američkog Ministarstva odrane. Dodatno, najavljen je novi paket oružja, vrijednosti 300 miliona dolara, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane i desetine miliona metaka municije. Međutim, ni u jednom od ovih izvještaja, niti izjava zvaničnika se ne pominje da je SAD Ukrajini isporučila hemijsko oružje, niti da će to učiniti u narednom periodu.

Bajden je nedavno kazao da SAD nemaju hemijsko i biološko oružje u Evropi.

“Putin je “pribijen uz zid” i sada govori o novim lažnim zastavama koje postavlja, uključujući i tvrdnju da mi u Americi imamo biološke i hemijsko oružje u Evropi, što jednostavno nije tačno”, rekao je američki predsjednik 22.marta, prenio je Rojters.

On je kazao i da “ruske lažne optužbe da Kijev ima biološko i hemijsko oružje ilustruju da ruski predsjednik Vladimir Putin i sam razmišlja da ih upotrijebi u svom ratu protiv Ukrajine”.

U tekstu In4s-a se navodi i da je poznato da se republikanski senator Lindzi Grejem sastao sa predsjednikom Ukrajine i rekao da je smrt Rusa u ratu najbolje bacanje američkog novca”.

Ni ova tvrdnja nije tačna, o čemu smo ranije već pisali.

Objavu portala In4s ocjenjujemo kao dezinformaciju i teoriju zavjere.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article