Nestorović ne odustaje od širenja lažnih vijesti o vakcinama

437

Dezinformacije o vakcinama protiv koronavirusa u periodu pandemije za Branislava Nestorovića bile su gotovo svakodnevica. Intenzitet širenja dezinformacija možda jeste manji, ali i dalje se nađe po neki kanal komunikacije (bilo da su u pitanju mediji ili društvene mreže) koji će, sa dobro poznatim, regionalnim dezinformatorom, opet na tu temu da proizvoljno donosi zaključke.

Na jednom Fejsbuk profilu objavljena je naslovna strana Srpskog Telegrafa na kojoj se ističe:

Evropska agencija za lekove utvrdila: Fajzer protiv korone izaziva srčani udar. Kod žena dovodi do steriliteta. Dr Nestorović, tačno je postoji veza zapaljenja srca i ove vakcine

Pretražujući internet, utvrdili smo da je navedena štampana naslovnica objavljena 17. 6. 2023. godine. Tekst, međutim, nije objavljen online.

Te tvrdnje doktora Nestorovića objavljene su nepun mjesec nakon što je Evropska komisija obnovila i izmijenila ugovor sa Fejzerom oko isporuka vakcina.  

No, o bezbjednosti vakcina pisali smo bezbroj puta, gdje smo pratili i navodili sve svjetske zdravstvene zvanične institucije koje prate nuspojave kod svih odobrenih vakcina protiv koronavirusa. U svim analizama do sada smo dolazili do jednog, istog odgovora, a to je da su bezbjedne i efikasne.

To potvrđuje i nedavna zajednička izjava koju su izdali Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti i Evropska agencija za lijekove, u kojoj se navodi da su trenutno odobrene vakcine, među kojima je Fajzer, i dalje efikasne u sprječavanju hospitalizacije, teških bolesti  i smrti.  Oni su u toj izjavi dali i preporuke za jesenju vakcinaciju.

Mjesta za priču o sterilitetu nema, što je analizirano takođe više puta, i to od početka pandemije koronavirusa.

Podsjećamo da su FDA i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ranije upozorili da vakcine mogu izazvati srčane probleme kod rijetkih slučajeva, ali da su simptomi privremeni, te da se slučajevi uglavnom rešavaju u roku od nekoliko sati ili dana. Obimne opservacione studije na stotinama miliona primalaca vakcine pokazale su da, iako zapaljenje srca može biti rijetka nuspojava RNK vakcina koje nesrazmjerno pogađaju mlade muškarce, mali broj smrtnih slučajeva u toj starosnoj grupi i zaštitni efekti vakcina u prevenciji teškog covida nadmašuju te rizike, zaključili su stručnjaci sa Američkog koledža za kardiologiju.

Imajući u vidu da je Evropska agencija za lijekove sada daje preporuke za jesenju vakcinaciju, sa odobrenim vakcinama, zasigurno nije tačna tvrdnja da Fajzer vakcina izaziva srčani udar, što je objavio Srpski Telegraf.

Zato ovoj objavi dajemo ocjenu lažna vijest.

 Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article