Simpsonovi nisu predvidjeli širenje majmunskih boginja

1855
simpsonovi-majmunske-boginje

Kako su svijetom počele da se šire majmunske boginje, tako su kretori teorija zavjera i dezinformacija dobili novi, inspirativan materijal. U sve to, po starom, dobro poznatom receptu, uključili su i najpoznatiju animiranu porodicu – Simpsonovi.

Ovog puta, dobro poznat lik iz tog sitkoma i jedan od omiljenih, Homer, navodno je imao majmunske boginje i time predvidio njihovo širenje. Na Fejsbuku jedan korisnik je objavio dvije fotografije, što prati kratak tekst:

Majmunske boginje… I opet Homer davno pre znao… Čudno??

Ne, odavno više ništa nije čudno…

Otkud Homer sa majmunom i tačke po njegovom tijelu?

Fotografije koje se šire društvenim mrežama, zapravo dolaze iz dvije različite epizode serijala Simpsonovi.

Prva, na kojoj Homer sjedi sa majmunom i pije pivo je iz epizode „Djevojačko izdanje“, koja je prvi put emitovana 1998.godine. Kada otvorite link, na filmskom sajtu IMDb vidjećete u opisu epizode da je Homer usvojio majmuna. Namjera je bila da mu majmun Modžo pomogne u obavljanju kućnih poslova, dok je njegova supruga Mardž bila zauzeta oko programa za djecu.

Druga fotografija, na kojoj se vidi osuto Homerovo tijelo, izvučena je iz epizode „Milhaus od pijeska i magle“ . U njoj Homer dobija male boginje, koje mu je prenijela najmlađa ćerka, Megi. Epizoda je prvi put emitovana 2005.godine.

Sve to govori da te dvije fotografije nemaju veze sa majmunskim boginjama, koje su se ovih dana proširile u petnaestak zemalja, o čemu smo nedavno pisali.

Ova objava dobija ocjenu dezinfomracija.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article