vulin-budva

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, poznat je po zapaljivoj retorici i ne tako blagonaklonom pogledu na komšije, među kojima je i Crna Gora. Ovih dana iznenada je posjetio Budvu, a domaći mediji imaju maštovitu teoriju – zašto je došao. Portal Aktuelno piše da je u Crnu Goru stigao sa skrivenim motivom – da posjeti psihijatrijsku kliniku u Dobroti.

U tekstu Aktuelno se navodi:

Stvarni razlog zašto je Vulin posjetio Crnu Goru su da bi iz Budve otišao u Specijalnu bolnicu za psihijatriju “Dobrota” u Kotoru, gdje bi trebalo da mu daju jaku terapiju za njegov teški psihički poremećaj, jer mu u čuvenoj bolnici Laza Lazarević u Beogradu više ne mogu pomoći. Kako je portal Aktuelno već pisao, spekuliše se da Vulinovo neuravnoteženo ponašanje i manijakalne javne nastupe treba pripisati bipolarnom poremećaju u kombinaciji sa paranoidnom šizofrenijom.

Domaćin Vulinu bio je predsjednik opštine Budva, Marko Bato Carević. A, kako se Aktuelno “zabrinuo” za njegovo zdravlje, u tekstu se dalje navodi da će mu upravo Carević pomoći i u alternativnim načinima liječenja:

Ukoliko se pokaže da terepija u Dobroti ne daje rezultate, Vulin je dobio ponudu od Carevića, da ga povede u jedan manastir u okolini Budve gdje bi ga liječili takozvanom ”Peranovićevom terapijom lopatom”. Ta veoma popularna svetosavska metoda je dobila ime po popu Branislavu Peranoviću bivšem upravniku rehabilitacionog centra “Crna Reka” koji je trenutno u zatvoru zbog ubistva.

U zvaničnom saopštenju MUP-a Srbije objašnjeno je zašto je Vulin zapravo bio u Crnoj Gori:

“Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, zajedno sa predsednikom opštine Budva Markom Carevićem posetio je danas pripadnike Žandarmerije i Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koji pohađaju zahtevne obuke ronjenja”, kaže se u saopštenju.

Takođe, na Jutjub kanalu MUP-a Srbije objavljen je video na kojem se vide Vulin, Carević i pripadnici, kako se navodi, “žandarmerije I SAJ-a koji pohađaju zahtevne obuke ronjenja”.

Da je Vulin došao da posjeti ronilačke jedinice srpske žandarmerije objavljeno je na sajtu opštine Budva. Istu informaciju prenio je i RTCG.

Pripadnici srpske žandarmerije i SAJ-a u Budvi su na obuci sa kolegama iz entiteta Republika Srpska. A, to im nije prva zajednička vježba u Crnoj Gori. Na fejsbuk stranici MUP-a Republike Srpske može se pronaći informacija o obuci iz 2019.

Zbog nepostojanja dokaza da je Vulin u Crnu Goru došao na “liječenje”, ova informacija dobiija ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article