Društvenim mrežama kruži fotografija/skrinšat neke vrste Gugl mape, na kojoj se može vidjeti gomila crvenih pinova. Na mapi je Izrael, a navodi koji je prate su, u najmanju ruku, šokirajući.  

U jednom od postova na našem govornom području, a koji je u stvari preveden sa engleskog, kaže se:  

Mapa prikazuje registrovane seksualne prestupnike u Izraelu. 

Ovaj post ponovo je isplivao, nakon što je bio aktuelan u oktobru, odnosno u vrijeme početka novih sukoba između Izraela i Hamasa u Gazi. Razlog tome vjerovatno leži u sagi oko sinagoge u Njujorku. Naime, ispod sinagoge je pronađen nelegalni tunel, a policija je uhapsila 9 osoba, nakon sukoba sa vjernicima. Jedna od teorija koja okružuje taj slučaj je – da je tunel služio za seks-trafiking djece. Za te tvrdnje trenutno nema dokaza. 

Šta god da je razlog za ponovno aktuelizovanje mape, ona svakako ne prikazuje registrovane seksualne prestupnike u Izraelu. 

Ovom temom bavile su se kolege iz Lead stories. Prema njihovom istraživanju, mapa potiče sa sajta Red Alerts – Cumta, koji pinuje mjesta za uzbunu od opasnosti od raketa u realnom vremenu, u Izraelu. Zatim su se obratili ljudima koji rade na sajtu i postavili im pitanje o mapi, na šta su dobili odgovor:  

“Nećete moći da pronađete sliku ovog (originalnog) upozorenja iz 2 razloga: 
1. Izmijenjena je i mnoge tačke ne postoje. Ako bolje pogledate, čak možete vidjeti da neki od pokazivača nijesu pravi, a neki od njih su usred pustinje, kilometrima od gradova… 
2. To je snimak ekrana originalno preuzet iz Android aplikacije (to mogu da kažem po veličini, položaju, logotipu, kao i po kvalitetu slike koji je bolji od kvaliteta slika koje moj bot šalje na telegram kanal).  
Nema sumnje da je ova slika lažna i editovana i 100% nema nikakve veze sa registrovanim seksualnim prestupnicima.” 

Lead stories je zatim potražio listu seksualnih prestupnika koji žive u Izraelu, ali nijesu došli do bilo kakvih relevantnih podataka.  

Zbog svega navedenog, sporna objava dobija ocjenu – lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article