Snimak na kojem Bajden “njuši” bebu nije originalan

489

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Džo Bajden nerijetko je predmet najrazličitijih kritika, podsmijeha zbog njegovih čestih “gafova”, ali i jedna od najčešćih meta dezinformacija.

U videu koji se pojavio na društvenim mrežama, korisnici insinuiraju da se američki predsjednik ovog puta neprimjerno ponašao prema djetetu.

“Joe je mislio da ona slika, ali ona je zapravo snimala i možete ga čuti kako njuši bebu”, napisala je korisnica Fejsbuka.

Originalni snimak je objavila majka djeteta na Tik Toku.

Dio videa objavljenog na Fejsbuku (0:07 – 0:10), kada se čuje da Bajden “njuši bebu”, u izvornom videu ne postoji.

Jasno je da je ovaj dio video snimka editovan, odnosno da je umetnut zvuk, što je poslužilo kao dokaz o navodnoj Bajdenovoj devijantnosti.

Slične tvrdnje su se pojavile i na stranom govornom području, a Rojtersov tim za verifikaciju digitalnog sadržaja je ukazao da je video izmijenjen.

Na sličan način, protivnici Džo Bajdena su nebrojano mnogo puta do sada pokušali diskreditovati američkog predsjednika u onlajn prostoru.

Objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article