Još jednu scenu iz filma povezali sa neredima u Francuskoj

522

Polako se smiruju nasilni protesti protiv rasizma i policijskog nasilja koji su nedavno izbili širom Francuske. Kao što je slučaj sa većinom kriznih situacija i događaja i ovog puta “pod ruku” sa njima došle su i dezinformacije.

“Francuska, foto dana”, navodi se u opisu fotografije podijeljene na Fejsbuku na kojoj je prikazano nekoliko naoružanih maskiranih osoba, sa istaknutom zastavom Francuske.

To je jedna od fotografija koja se našla na domaćim onlajn profilima a kojom se predstavlja pobuna izazvana zbog smrti tinejdžera Nahela koga je ubio policajac tokom redovne saobraćajne kontrole u toj zemlji.

Iako situacija u Francuskoj, zaista podsjeća na scene iz filmova, fotografija koja je predmet ove analize to i jeste.

Riječ je o Netfliksovom filmu ,,Atina“, ostvarenju iz 2022. godine, a u samom trejleru na 1:26, kako su to primjetili i francuski faktčekeri, prikazan je identičan kombi, motocikl i zastava. Strani mediji su takođe pisali o ovoj fabrikovanoj vijesti.  (1, 2, 3.)

Podsjetimo, Raskrinkavanje je nedavno pisalo o tome kako je scena iz filma “Paklene ulice” takođe predstavljena kao aktuelni prikaz nereda u Francuskoj, a to je bio slučaj i sa tvrdnjama (koje su se ispostavile takođe netačnim) da je u Marseju zapaljena biblioteka.

Fejsbuk objave ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article