Španska ministarka nije putovala avionom na sastanak o životnoj sredini

356

Mnogo je razloga za posumnjati u riječi i djela političara, ali tačno je da im se dosta toga često prepiše bez utemeljenja.

U videu objavljenom na Fejsbuku prikazana je ministarka ekologije Španije dok vozi biciklo na putu do mjesta gdje se održava konferencija o kvalitetu zaštite životne sredine, dok autor iste objave u komentaru ukazuje na nedosljednost njenih stavova, jer je navodno tome prethodila vožnja avionom.

“Skandal u Španjolskoj. Ministar Spanjolske vlade zadužen za ekologiju zemlje, privatnim je avionom doletio na konferenciju o kvaliteti okoliša, dovezao se do zgrade konferencije,izašao iz automobila i vozio 100 metara biciklom za,spektakularnu sliku”.

Objavom na Tviteru, Ministarstvo za ekološku tranziciju i demografske izazove demanovalo je navode da ministarka i potpredsjednica Vlade Španije Teresa Ribera doputovala avionom u španski grad Valjadolid 10. jula na sastanak evropskih ministara o klimatskoj krizi.

“Potpredsjednica Vlade Teresa Ribera nije putovala avionom u Valjadolid. Budite odgovorni kada je u pitanju dijeljenje neprovjerenih informacija”, saopštili su oni.

Da je ova tvrdnja netačna ukazale su i fakt-čekeri portala Maldita. U analizi koja se bavila istim tvrdnjama na španskom govornom području, naveli su da je na vebsajtu koji dokumentuje letove službenih aviona kojima putuju članovi vlade ili kraljevske porodice zaista evidentiran jedan let 10. jula, na dan kad je i održana pomenuta konferencija.

Prema podacima portala Falcon Despega, službeni avion Falcon 900 je poletio u 10:57h sa područja u blizini Madrida, a sletio je u Valjadolid u 11:38h.

Međutim, tvit Ministarstva za ekološku tranziciju i demografske izazove, objavljen istog dana u 10:37h, ukazuje da je Ribera bila u Valjadolidu prije slijetanja tog aviona. Dodatno, na fotografiji koja je objavljena u tom tvitu, španska ministarka je istovjetno obučena kao na videu koji se dijeli na društvenim mrežama.

Služba za odnose sa javnošću Ministarstva za ekološku tranziciju i demografske izazove je, u izjavi za Malditu, precizirala da je ministarka Ribera do Valjadolida doputovala automobilom.

Objavu na Fejsbuku ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article