Američki zvaničnik pogrešno interpretiran o članstvu Ukrajine u NATO-u 

58

Zvanična Ukrajina svoju sudbinu vidi unutar NATO-a, a kada će se njihovo članstvo dogoditi, to malo ko zna. Svakako, mogućnost prijema u vrijeme otvorenog rata sa Rusijom je malo moguća.  

Ako je vjerovati ruskim i pro-ruskim medijima u regionu, to se svakako neće desiti skoro. Tako smo mogli čitati naslove poput: (1, 2, 3, 4, 5) (arhivirano: 1, 2, 3, 4, 5

Bela kuća: Ukrajina neće biti primljena u NATO ni narednih nekoliko godina 

BELA KUĆA JASNA I GLASNA: Ukrajina neće u NATO ni u narednim godinama 
 
Iz Bele kuće kategorični: Ukrajina neće biti primljena u NATO ni narednih nekoliko godina 

Ova objava našla se i na društvenoj mreži Threads (arhivirano ovdje). 

Ovi navodi zasnovani su na izlaganju jednog američkog zvaničnika, koji u suštini ništa slično nije rekao. To je moguće provjeriti i u samim tekstovima Sputnjika i ostalih portala, koji su samo preveli ono što je rekao Tomas Rajt, potpisan kao specijalni pomoćnik predsjednika SAD i viši direktor za strateško planiranje u Savjetu za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće.  

Rajt je gostovao na jednom panelu, koji su pomenuti mediji obradili na način da dođu do naslova do kojih su došli. Tom prilikom je rekao: (20:54) (arhivirano: ovdje

“Ako se osvrnete na ono odakle je počelo, mislim da je prije Viljnusa možda postojao osjećaj da je pitanje sa ulogom Ukrajine u NATO-u bilo binarno, ili je članica, ili na neki način nije članica. I mislim, ono što smo pokušavali da uradimo je da razmislimo o načinima na koje bismo mogli da utičemo malo na to i da se postaramo da – kako Ukrajina bude napredovala ka članstvu, što je očigledno komplikovano jer su trenutno usred velikog rata, da bismo mogli da preduzmemo korake koji bi na neki način unaprijedili njihovu odbranu i bezbjednost ovdje i sada i u narednih nekoliko godina. Dakle, kad god bi došao taj trenutak, kada bi se pridružili, oni bi bili u jačoj poziciji.” 

Rajt je, dakle, govorio o jačanju kapaciteta Ukrajine kako bi jednog dana, kada postane članica NATO-a, bila spremnija vojna snaga. Iz njegovog govora se ne može nazrijeti da je rekao da Ukrajina neće biti primljena u narednih nekoliko godina, a kamoli da je to zvaničan stav Bijele kuće, kako se može shvatiti iz pomenutih naslova.  

Iz Bijele kuće je rečeno da će Ukrajina ući u NATO, ali nije precizirano kad, nakon čega je predsjednik SAD Džo Bajden poručio da će se to desiti tek nakon što ratu sa Rusijom dođe kraj. Na tom fonu je i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je nedavno kazao da vjeruje da će njegova zemlja ući u NATO tek nakon što pobijedi u ratu protiv Rusije. 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg više puta je ponovio da će Ukrajina ući u NATO i da “pitanje nije da li će ući nego kada će ući”. 

Zbog toga, sporne objave dobijaju ocjenu – manipulisanje činjenicama.  

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article