Pominjanje “bolesti X” u Davosu kao gorivo za teorije zavjere

409

Na Svjetskom ekonomskom forumu (SEF) koji se ovih dana održava u Davosu, tokom panela čelnika zdravstvene industrije, raspravljalo se o važnosti prethodnog planiranja za izbijanje potencijalno nove epidemije koja nosi naziv “bolest X”.  

Informacije o održavanju ovog panela navele su brojne korisnike društvenih mreža da ožive različite teorije zavjere o svjesnom kreiranju pandemija, njihovom izazivanju, prisilnom vakcinisanju i slično. 

Jedna od njih glasi: 

“Da li jedna čudna sednica na Svetskom ekonomskom formu u Davosu ima veze sa činjenicom da je Fondacija Melinde i Bila Gejtsa upumpala dovolјno novca za finanasiranje nove revolucionarne vakcine protiv „zaraze iks”, koja se, za razliku od svih dosadašnjih, ne bi ubrizgavala iglom, već bi se primenjivala oralno-stavlјanjem pod jezik”. 

Šta je bolest “X”? 

Bolest X nije specifična bolest, već je naziv za potencijalni novi uzročnik infekcije. 

Predstavlja bolest koja je trenutno nepoznata, ali bi mogla predstavljati ozbiljnu mikrobnu prijetnju ljudima u budućnosti.  

Riječ je o terminu koji potiče još iz 2018 godine, kada je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pripremila popis prioritetnih bolesti i patogena koji predstavljaju najveći rizik za javno zdravlje zbog epidemijskog potencijala. 

Taj popis čine Covid-19, krimsko-kongoanska hemoragična groznica, Ebola virusna bolest i Marburg virusna bolest, Lassa groznica, bliskoistočni respiratorni sindrom koronavirus (MERS-CoV) i teški akutni respiratorni sindrom (SARS), virus Nipah, groznica doline Rift, Zika virus te bolest “X”, koja se odnosi na patogen za koji se trenutno ne zna da uzrokuje bolesti kod ljudi. 

SZO savjetuje preventivno djelovanje 

Na samitu u Davosu, zdravstveni stručnjaci naglasili su da bi priprema za bolest X mogla pomoći u spašavanju života i troškova ako zemlje počnu s istraživanjem i preventivnim mjerama prije poznatog izbijanja. 

“Naravno, ima ljudi koji kažu da ovo može stvoriti paniku. Bolje je predvidjeti nešto što bi se moglo dogoditi jer se to u našoj istoriji dogodilo mnogo puta i pripremiti se za to”, rekao je generalni direktor SZO-a Tedros Gebrejezus, koji se pridružio panelu, prenijela je Aljazeera.  

Dodao je da je SZO već počela sprovoditi mjere pripreme za novu epidemiju. To uključuje pandemijski fond i “centar za prenos tehnologije” u Južnoj Africi koji omogućuje lokalnu proizvodnju vakcina i, kako je kazao prvi čovjek SZO, pomogao bi u prevladavanju problema nejednakosti u pogledu vakcina u zemljama s visokim i niskim prihodima. 

Međutim, ono što nije rekao niko od učesnika panela, niti bilo ko od predstavnika zdravstvenih vlasti jeste da se “ nova revolucionarna vakcina protiv zaraze x ne bi ubrizgavala iglom, već bi se primjenjivala oralno – stavlјanjem pod jezik”. 

Takve tvrdnje nije moguće pronaći ni u jednom izvještaju koji je prethodio pomenutom panelu, kao ni nakon njega. 

Kada je u pitanju pominjanje fondacije Bila Gejtsa, to je očekivano, i uklapa se u već postojeće narative, pa smo tako prethodnih godina čitali da Gejts ima patent za koronavirus, da smanjuje broj stanovnika vakcinacijom, da nas vakciniše kroz hranu…   

Ovaj sadržaj ocjenjujemo kao dezinformaciju i teoriju zavjere. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article