Održavanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku je tokom ove sedmice bilo u fokusu šire javnosti što zbog prisustva brojnih političkih aktera, što zbog tema o kojima su svjetski visoki zvaničnici govorili tokom zasijedanja.

Portal Nacionalist objavio je informaciju da se jedan od diplomata tokom zasijedanja obratio na ruskom jeziku:

Istu vijest su potom objavili i Nulta tačka, Večernje novosti, Srbija danas, Sputnik Srbija, Vesti, a podijelili su je i korisnici Fejsbuka.

Kereši je izabran za predsjednika 77. Generalne skupštine UN-a u Njujorku početkom juna. Na zvaničnom otvaranju 20. septembra u Njujorku, Kereši se tokom svoj govora osvrnuo na ciljeve održivog razvoja, apelujući na organizacije Savjet bezbjednosti da tretiraju “svjetsku populaciju” sa još ravnopravnijim pristupom.

Upućujući ove poruke visokim zvaničnicima i široj javnosti, Kereši se obratio na više svjetskih jezika, a ruski je bio samo jedan od njih.

U tekstu objavljenom u medijima je izuzeta informacija da je na događaju mađarski diplomata govorio na više jezika zbog čega ovim objavama dajemo ocjenu manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.