Vašington post je već bio meta ruske propagande kroz sistem: evo šta zapadni mediji pišu u Ukrajini – dakle, to je legitimno. Problem je samo što se obično ispostavi da su riječi novinara i kolumnista prestižnog medija istrgunte iz konteksta ili da je njima manipulisano. Još jedan takav slučaj pojavio se u regionalnim medijima.

Kako je ukrajinska kontraofanziva u toku, a ruski stav je da ona ne daje rezultate, na jednom portalu pojavio se naslov:

WASHINGTON POST: Bela kuća neće diplomatsko rešenje za rat u Ukrajini

U tekstu se navodi navodni isječak iz teksta kolumniste Dejvida Ignejšiusa u kojem se kaže:

“Navodeći da je kontraofanziva izazvala frustraciju i u Ukrajini i kod njenih saveznika, Ignejšes je naglasio:

„Međutim, čini se da je većina visokih američkih zvaničnika sve uverenija da moramo da čvrsto podržimo Kijev, umesto da tražimo brzi izlaz u diplomatskom pregovorima“.

Ova izjava je istrgnuta iz konteksta.

U tekstu koji je Ignejšius objavio na Vašington postu navodi se:

“Dok zvaničnici Bajdenove administracije procjenjuju spor napredak Ukrajine u ovoljetnjoj kontraofanzivi, oni su iskreno razgovarali sa Kijevom o tome šta vide kao „naučene lekcije“. Suština administracije je da će se ovaj rat vjerovatno preliti u sljedeću godinu — i da Sjedinjene Države i njeni saveznici moraju da ostanu nepokolebljivi u pomaganju Ukrajini da nastavi naprijed.

Čuo sam ovo isto osjećanje na svim nivoima vlade SAD posljednjih dana. Ljeto je bilo frustrirajuće i, na neki način, razočaravajuće za Ukrajinu i njene zapadne pristalice. Ali umjesto da traže brz diplomatski izlaz, većina visokih američkih zvaničnika izgleda ubjeđenija nego ikada u potrebu da se čvrsto stane uz Kijev. Po njihovom mišljenju, Sjedinjene Države ne smiju biti viđene kao da napuštaju svog saveznika.”

Poenta teksta, dakle, nije u tome da Bijela kuća ne želi diplomatsko rješenje za Ukrajinu, već je ocjena da se diplomatsko rješenje ne nazire, te da će se rat nastaviti u 2024, kao i da SAD moraju odlučno stati uz Ukrajinu do kraja.

Zbog pogrešne interpretacije teksta Vašington posta, ova objava dobija ocjenu – manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article