Dezinformacije ne umiru: Nema dokaza da je Stiv Džobs preminuo od side

1856

Iako nakon nekog vremena naizgled iščeznu, dezinformacije nemaju ograničen vijek trajanja i uvijek ih možete očekivati da se u istom ili sličnom obliku pojave u javnosti.

Dokaz za to je i širenje informacije da je osnivač kompanije Apple, Stiv Džobs, preminuo od side.

Iako je Džobs preminuo još 2011. godine, ova dezinformacije je i nakon devet godina našla svoj put do Fejsbuka.

“31. jula 2004. Džobs je operisan od retke vrste tumora pankreasa. Preminuo je 5. 11. 2011. u 56. godini”…ovo je rečenica iz Wikipedije, iz lične biografije tvorca Apple, ali ovaj dokument, dokazuje laž! Umro je od side. “Detalj”, sada posve nevažan, ali mi smo laži živeli sve do unazad dve godine!!!“, stoji u objavi uz navodne fotografije Džobsovih nalaza u kojima stoji da je pozitivan na HIV.

Ovi dokumenti o Džobsovom zdravstvenom stanju dijelili su se još 2008, a ponovo su isplivali kada je nakon njegove smrti Vikiliks odlučio da se na, donekle, čudan način, oprosti od osnivača Applea.

Vikiliks je tada, nakon što je Džobs umro, na Tviteru objavio lažni nalaz o Džobsu, za koji su upravo oni ranije utvrdili da je nekredibilan.

Na dokumentima se vidi oznaka kompanije SxCheck, iz 2004. godine, dok je ta kompanija osnovana tek dvije godine nakon toga

To je pojasnio i Vikiliks, naglašavajući da su u pitanju navodna dokumenta. 

Oni su tada objasnili i da dokumenta ne treba shvatati kao tačna.

“Zbog kontradiktornih datuma, mogućih dokaza o falsifikovanju, snažnih motiva za izmišljotinu i malo motiva za legitimno otkriće, slike ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo (at face value).”

Stoga „dokaz“ da je Džobs umro od side, koji se nudi na društvenim mrežama, ne stoji.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest