Policija nije uhapsila njemačkog doktora zbog protivljenja novim mjerama

1431

Društvenim mrežama se od 19. novembra dijeli video koji navodno prikazuje kako je njemački doktor Andreas Noack uhapšen zbog širenja svojih stavova o novim mjerama uvedenim u cilju sprečavanja širenja koronavirusa u Njemačkoj.

U opisu videa koji se dijeli Facebookom piše:

Na snimku se vidi Noack, kojeg mediji opisuju kao ljekara poznatog po pružanju medicinske pomoći demonstrantima tokom protesta zbog zaključavanja u Njemačkoj i aktivistu koji se protivi mjerama karantina, koji razgovara sa nekim u prenosu uživo na njegovom YouTube kanalu prije nego što se začuje buka pred njegovim vratima.

U prostoriju potom ulazi policija koja mu naređuje da se spusti na pod i postupa prema njemu, kako se navodi u psotovima na društvenim mrežama, kao prema teroristi. Policajac pokušava da isključi prenos uživo, ali ipak samo preusmjerava kameru i mijenja kadar.

Nakon što se brojnim portalima i na društvenim mrežama proširila informacija da je Noack uhapšen kao terorista, zbog dijeljenja stavova kojima se protivi uvedenim mjerama, oglasila se i bavarska policija, koja je na Twitteru negirala ove tvrdnje. Na pitanje jednog od korisnika Twittera da objasne šta se dogodilo, policija je saopštila da se dogodila policijska akcija, ali da nije bila usmjerena prema Andresu Noacku:

„Da, policijska akcija se dogodila. Međutim, ona nije bila usmjerena prema osobi koja je snimala video uživo. Više informacija ne možemo pružiti.“

Na jednom od fektček portala se navodi da su dramatične scene, kao i nedostatak konteksta, naveli pojedine medije da spekulišu o razlozima policijske racije, pa je uskoro kreiran narativ o Noacku kao anti-lockdown aktivisti. Drugi su raciju vidjeli kao prvi efekat novog njemačkog zakona o zaštiti od zaraze koji je usvojen istog dana, jer su paralelno sa sjednicom parlamenta održani protesti sa kojih je policija vodenim topovima rastjerala demonstrante, nakon što se, i nakon povlačenja odobrenja za protest, demonstranti nijesu povinovali zvaničnim mjerama koje su podrazumijevale fizičku distancu i nošenje maske.U svakom slučaju, racija se dogodila, ali razlozi koji su navedeni u okviru objava na društvenim mrežama, nijesu tačni.

Ovu objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Viralne objave: Manipulisanje činjenicama