Osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž, već cijelu deceniju tema je svjetskih medija.

Iznošenje niza povjerljivih informacija kroz Vikiliks Asanža je za veliki broj država označilo kao kriminalca, a svjetska javnost je i danas podijeljena kada je on i njegov aktivizam u pitanju.

Asanž je opet dospio u žižu javnosti i nedavno kada se njegova partnerka Stela Moris putem Tvitera obratila tadašnjem predsjedniku SAD Donaldu Trampu i tražila da ga pomiluje.

To je i bio okidač za plasiranje dezinformacija o pomilovanju Asanža koje su se iz SAD proširile i na naše govorno područje uz komentar da je Tramp tražio njegovo oslobađanje.

Sve je krenulo od američkog televenađeliste, pastora Marka Brnsa koji je na Tviteru objavio da će Tramp pomilovati Asanža.

Ipak, on je ubrzo i demantovao svoje tvrdnje.

„U vezi sa tvitom o Džulijanu Asanžu, u pitanju je loš izvor, molim vas zanemarite ga“, napisao je Brns.

Ova objava dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Viralne objave: Dezinformacija