Kako satirične objave lako postanu dezinformacije

1658

Linija između satire, odnosno ismijavanja stvarnosti i same stvarnosti je tanka, i često se zna preći.

Tako se često šaljivi tekstovi znaju dijeliti sa potpuno drugačijim kontekstom od originalnog, što dovodi u zabludu čitaoce medija i korisnike društvenih mreža.

Tipičan primjer je dijeljenje satirične objave sa popularnog portala “Zona sumraka“ o navodnom planu američkih tajnih službi da zabrane brakove između vakcinisanih i nevakcinisanih.

 Ta objava sadrži isječak pod naslovom „Nenormalna odluka svjetskih sila za uništenje porodice“ u kome se navodi:

„Zabrana brakova između vakcinisanih i nevakcinisanih ljudi. Pandemijsko ludilo sve više uzima maha. Prema poslednjim podacima koje je Zona sumraka istražila istraživačkim novinarstvom američke tajne službe spremaju pakleni plan za uništenje tradicionalnih porodičnih odnosa što podrazumeva zabranu sklapanja brakova između vakcinisanih i nevakcinisanih ljudi u celom svetu“.

Ovaj isječak prati post pod naslovom „Kuhanje žabe na cionističko-nacistički način“ u kome se kaže:

Ta objava je podijeljena 50 puta na ovoj društvenoj mreži.

Tvrdnja da postoji tajni plan američkih  tajnih službi da zabrane brakove između vakcinisanih i nevakcinisanih osoba je samo jedna u nizu  izmišljena priča satiričnog tabloida „Zona sumraka“ na kome se mogu naći brojni primjeri sličnih sadržaja koji nemaju uporište u realnom događajima, već je jasno da su izmišljeni.

Tako su otkrili da je „Leonardo da Vinči krio da je Srbin iz Vinče, da mu Vatikan ne bi uništio slike“, da je svjetska pop zvijezda Madona „špijunirala i uhodila u Beogradu 1996. godine srpsku folk pjevačicu Svetlanu Ražnatović i njenog supruga Arkana“ i da snima film o životu ove pjevačice, te da je „jedan mladić u Madridu uhapšen pošto se pretvorio na javnom mjestu u vukodlaka“.

Zbog jasnog satiričnog konteksta originalne objave i njenog dijeljenja sa ciljem da se pandemija predstavi kao globalna zavjera, ovaj sadržaj smo ocijenili kao satiru.

 Ocjenu „Satira“ dobija medijski sadržaj koji koristi izmišljene vijesti s ciljem satiričnog prikaza stvarnosti. Ovo je primjer medijskog izvještaja koji nije problematičan, ako medij jasno naznači da se radi o satiričnom sadržaju. Cilj uključivanja ove ocjene u metodologiju jeste ukazivanje na ovu vrstu sadržaja u situacijama kada on može napraviti privid da se radi o istinitom medijskom izvještaju i postati potencijalno štetan u slučaju daljeg prenošenja bez provjere i jasne naznake da se radi o satiri. U našoj metodologiji, ovu ocjenu dobija samo sadržaj za koji medij koji je autor istog jasno naglasi da je riječ o satiri.