Nakon što se pojavila (dez)informacija da su žrtve sukoba Izraela i Palestine iscenirane, na društvenim mrežama je plasirana i tvrdnja da svjetski mediji izvještavaju sa terena “po diktatu” redakcija i da obmanjuju javnost. 

Konkretno, na Fejsbuku je podijeljen video koji prikazuje reportere američke televizije CNN dok izvještaju sa terena, a u pozadini se čuje glas muškarca koji im daje instrukcije kako da se ponašaju i šta da urade kako bi situacija djelovala dramatičnija nego što je u stvarnosti. 

Korisnici društvenih mreža tvrde da video snimak sa CNN-a predstavlja dokaz da je sukob na Bliskom istoku farsa. (1, 2, 3, 4

“Na CNN-u se ova reportaža puštala nekoliko sati uz tekst spikera, ali je na društvene mreže procurio snimak sa originalnim zvukom. I pokazalo se da je „istinita” priča „iz samog centra zbivanja” tipična farsa za formiranje javnog mnjenja. Na snimku se može čuti kako neko iza kulisa komanduje snimatelju i reporteru kuda da trči, gde da legne, kako da snima, šta da kaže i tako dalje. Ne bi bilo čudno da je i ova scena uvežbana nekoliko puta” 

Evo kako TV kuće snimaju “ratišta” i manipuliraju s vama. Zato, koristite svoj TV za druge svrhe a nikako za vijesti i info”. 

Snimak koji se dijeli na Fejsbuku je autentičan, reporteri CNN-a su zaista izviještavali sa ratnog područja na Bliskom istoku, međutim audio sa instrukcijama za reporterku je umetnut. 

Na sajtu CNN-a. 9. oktobra objavljena je informacija da je njihova glavna međunarodna dopisnica izvještavala uživo u blizini granice Pojasa Gaze u trenutku kada je počelo granatiranje.  

“Glavna međunarodna dopisnica CNN-a, Klarisa Vord, CNN-a Klarisa Vord i njen tim bili su primorani da se sklone od raketa u blizini granice između Izraela i Gaze”, navedeno je na sajtu CNN-a. 

Narednog dana, 10. oktobra, na Ju Tjub kanalu CNN- a objavljen je duži video koji sadrži i kratki snimak koji se dijeli na Fejbuku. U originalnom snimku se ne čuje muški glas u pozadini koji sugeriše reporterki i ekipi snimatelja kako da se ponašaju na terenu. 

Editovani video snimak u kom se čuju “instrukcije” prvi put je objavljen na Ju Tjub kanalu TheQuartering, koji se, između ostalog, bavi igricama i stripovima. Takođe je podijeljen i na istoimenom nalogu na društvenoj mreži X, nekadašnjem Tviteru, a u komentaru te objave je razjašnjeno pitanje vjerodostojnosti glasa u pozadini. 

Autor videa je pojasnio da je glas umetnut, uz indirektnu kritiku upućenu reporterskom timu CNN-a.  

“Nekolicini je promakla činjenicu da je ovo dio duže reportaže. Da, naravno da glas u pozadini nije stvaran, alí je lažna gluma stvarna”, navedeno je na profilu TheQuartering na društvenoj mreži X.

Dakle, video u kojem reporterka CNN-a izvješava sa ratnog područja, u blizini granice Izraela i Gaze, je vjerodostojan. Nakon njegovog emitovanja, video je izmijenjen i dodat je muški glas u pozadini koji daje reporterskom timu instrukcije, kako bi situacija djelovala dramatičnije. 

Objave dobijaju ocjenu – dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article