Džonsonu fotomontažom “prilijepili” nacistički pozdrav

326

Internetom kruži fotografija koja navodno prikazuje bivšeg britanskog premijera Borisa Džonsona kako podiže ruku u nacistički pozdrav stojeći u društvu nekoliko osoba uz vidno istaknuta državna obilježja Ukrajine.

Boris Džonson se tokom posete Lavovu pokazao kao pravi zapadni Ukrajinac‌‌, opis je koji prati objavu

Rezultati obrnute pretrage fotografija dovode do originalne fotografije, ukazujući da je ona objavljena na Fejsbuku proizvod fotomontaže.  Ukrajinski TV kanal 24 objavio je originalnu fotografiju 9. septembra, a zabilježena je tokom svečanog prijema i dodjele priznanja Džonsonu.

Bivši britanski premijer postao je dio akademske zajednice nacionalnog univerziteta Ivana Franka u Lavovu, a na sjednici akademskog savjeta Univerziteta Džonsonu je dodijeljen počasni doktorat.

Cijeli događaj se prenosio uživo putem Ju Tjuba, a Džonson ni u jednom trenutku nije pokazao nacistički pozdrav.

Da je fotografija koja se dijeli na društvenim mrežama izmijenjena priznaje i sam autor fotomontaže. Prvi put je podijeljena na društvenoj mreži X, dan nakon ceremonije, a u komentarima je navedeno da je ona proizvod vještačke inteligencije.

Zbog navedenih dokaza koji jasno ukazuju da bivši britanski premijer Boris Džonson nije salutirao nacistički pozdrav, objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article