Kako će u prvoj polovini novembra biti sproveden popis stanovništva u Crnoj Gori, regionalni mediji već uveliko “oštre pera”, a pojedini medijski izvještaji sadrže netačne informacije. 

“Ako vratimo točak istorije unazad videćemo da su se 1909. čak 95 odsto stanovnika izjašnjavali kao Srbi, dok, recimo, informbirovske 1948. tek 1,78 odsto!”, piše između ostalog u tekstu Novosti koji se bavi popisom u Crnoj Gori. 

Kao što smo pisali nekoliko puta do sad ova informacija nije tačna. 

Dokazi jasno ukazuju da se na popisu stanovništva 1909. godine nijesu prikupljali podaci o nacionalnosti, samim tim nije tačna ni tvrdnja da su većinu stanovnika činili Srbi. 

Još jednom – u Uputstvu za izvršenje popisa stanovništva i domaće stoke koje je Ministarstvo unutrašnjih djela izdalo 21. marta 1909. godine navedena su pravila za sprovođenje popisa i informacije o podacima koji se prikupljaju.  U tom dokumentu se ne spominje pitanje o nacionalnosti, već su pojedinci pitani za državljanstvo i vjeroispovijest.  

Prvi popis kada je zaista evidentirana nacionalna pripadnost u Crnoj Gori je sproveden je u socijalističkoj Jugoslaviji 1948. godine. 

Osim ove dezinformacije, tekst karakterišu i tvrdnje koje nije moguće provjeriti, ali i pristrasno izvještavanje.  

Pa se tako može pročitati da mišljenje da bi predstojeći popis stanovnika trebalo “da potvrdi proces vraćanja Crne Gore svom istorijskom identitetu”, da su rezultati posljednjeg sprovedenog popisa 2011. godine “naštelovani” na štetu srpskog naroda, da je Uprava za statistuku MONSTAT naknadno ispravljala brojke kako bi prikazala manji broj Srba i govornika srpskog jezika…  

Ovaj sadržaj dobija ocjenu lažna vijest i pristrasno izvještavanje. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj te

In this article