Đilas nije rekao da je u Srebrenici počinjen genocid

1450

Jedan od predvodnika opozicije u Srbiji Dragan Đilas česta je meta tabloida u toj zemlji, koji su bliski izvršnoj vlasti i njenom lideru Aleksandru Vučiću.

Predsjednik Stranke slobode i pravde svakodnevno je na meti tablodia u Srbiji, a posljednji pokušaj je vijest o tome da je Đilas kazao da je u Srebrenici počinjen genocid.

SKANDAL! Đilas: U Srebrenici je počinjen genocid (VIDEO), naslov je portala Objektiv.

U tekstu navode: „On je ovo izjavio za crnogorske “Vijesti”.

Sličan naslov objavio je i portal B92.

„Đilas u Crnoj Gori dao skandaloznu izjavu: U Srebrenici počinjen genocid VIDEO“

Kao i portal Informer.

„Lider Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas ne prestaje sa autošovinističkim i srbomrzačkim stavovima, a ovaj put je usred Crne Gore izjavio da su Srbi u Srebrenici počinili genocid!“, navodi se u ovom članku.

Iako zvuči paradoksalno da bi priznavanje genocida u Srebrenici moglo nekog da diskredituje, Đilas zapravo to nije izgovorio.

Naime, on je gostujući u emisiji „Načisto“ na televiziji Vijesti između ostalog govorio i o genocidu u Srebrenici.

„Znamo za zločin. Jedni izvori kažu 4000 drugi kažu 8000 ljudi. Osim za te jadne ljude ti brojevi su strašni“, kazao je Đilas.

Njegovo izlaganje prekinuo je voditelj emisije koji je upitao: „Ali ni vi ne kažete genocid?“ 

Odgovarajući na ovo pitanje Đilas je kazao da nije pravnik i da ne bi trebalo tražiti od njega da kvalifikuje je li nešto genocid.

„Ja svima kažem iskrenu stvar. Ja nisam pravnik, nemojte od mene tražiti da kvalifikujem je li nešto genocid ili je zločin protiv čovječnosti ili običan rat. Međunarodni sud pravde je donio presudu o tome i mi više nema potrebe o tome da pričamo“, kazao je Đilas, što se može čuti i u kratkom video isječku iz emisije, koji su objavili gore pomenuti portali.

U želji da Đilasa okarakterišu kao protivnika svoje zemlje, mediji u Srbiji tvrde da je on decidno kazao da je u Srebrenici počinjen genocid. Ipak lider srpske opozicije nije to kazao, već se vješto izvukao, upravo kako ne bi morao da otvoreno okarakteriše ovaj zločin kao genocid, o čemu svjedoči odgovor na pitanje novinara.

Uzimajući u obzir sve navedene činjenice, objave portala Objektiv, B92 i Informer ocijenili smo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.