Naslov kaže jedno, tekst drugo: Slika Sv. Save nije uklonjena iz kotorske Gimnazije

Crnogorsko društvo već duže vrijeme uveliko je podijeljeno pod naletom političkih, nacionalnih i religijskih različitosti.

401

Crnogorsko društvo već duže vrijeme uveliko je podijeljeno pod naletom političkih, nacionalnih i religijskih različitosti.

Iako se društveni akteri zalažu za opšte pomirenje, ta ideja svakodnevno nailazi na prepreke, a sam taj proces otežavaju i mediji koji vrlo često svojim napisima podgrijavaju tenzije.

Posljednja u nizu tačka sporenja među građanima Crne Gore je nalog prosvjetne inspekcije da se ukloni slika Svetog Save iz jednog kabineta kotorske Gimnazije.

Naime, inspekcija je po prijavi roditelja kontrolisala pomenutu Gimnaziju i zatražila od uprave škole da u roku od tri dana ukloni sliku Sv.Save iz kabineta, pozivajući se na član 5 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, kojim je precizirano da je “obrazovanje i vaspitanje svjetovnog karaktera”.

Ova tema ubrzo je postala veoma aktuelna kako u Crnoj Gori, tako i van nje.

To je bio razlog da se ovom temom počnu baviti i mediji u susjednoj Srbiji, pa smo tako bili u prilici da pročitamo da je sporna slika uklonjena.„NIŠTA IM NIJE SVETO! Posle 40 godina u kotorskoj gimnaziji SKLONILI SLIKU SVETOG SAVE“.

Ovako glasi Informerov naslov, koji je ispraćen ilustracijom na kojoj se nalazi Sveti Sava, kao i česta meta tabloida u Srbiji – crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Isti naslov nosi i tekst novinske agencije TANJUG, kao i članci sa portala Nova.rs i Ekspres.net.

Iako u svojim naslovima nedvosmisleno tvrde da je slika uklonjena, u tekstovima sa pomenutih portala tu informaciju nije moguće pronaći, već je objašnjeno ono što je objavljeno u crnogorskim medijima – da je inspekcija zatražila od uprave Gimnazije Kotor da ukloni sliku iz kabineta.

Događaji koji su uslijedili potvrđuju da slika Sv. Save nije uklonjena iz kotorske Gimnazije. Naime, v.d direktorice te ustanove, Slavica Stupić saopštila je medijima da dok je ona na čelu Gimnazije, slika neće biti uklonjena.„V.d. direktorice JU Gimnazije Kotor, Slavica Stupić, reagovajući na nalog Uprave za inspekcijske poslove, ističe da slika Svetog Save, dok je na čelu Gimnazije, neće biti pomjerena ni za milimetar, dodajući da se ta slika u kabinetu nalazi 38 godina“, prenosi portal Radio Televizije Crne Gore.

Nedugo nakon Stupić, oglasili su se i iz Ministarstva prosvjete, nauke kulture i sporta Crne Gore, iz čijeg saopštenja se da zaključiti da slika nije uklonjena, kao i da se zalažu da ona ostane na zidu u kotorskoj Gimnaziji.

Iz svih dostupnih informacija zaključujemo da slika Sv. Save ni u jednom momentu nije uklonjena iz kotorske Gimnazije, što postaje jasno i nakon čitanja tekstova sa pomenutih portala, čiji su naslovi u kontradiktornosti sa činjenicama koje su i sami objavili.

Zbog toga objave Informera, Tanjuga, Nove i Ekspresa ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Takođe, ova objava dobija i ocjenu klikbejt.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

05/10/2021

Ocjena:

Dezinformacija, Klikbejt