Direktor Moderne nije saopštio da su vakcine proizvedene prije pandemije

752

Iako je Svjetski ekonomski forum odavno završen, obraćanja učesnika su i dalje materijal za dezinformacije.

Posljednja vijest koja se povezuje sa tim događajem je navodno priznanje izvršnog direktora farmaceutske kompanije Moderna, Stefana Bansela, koje potvrđuje ustaljeni narativ, da su velike farmaceutske znale da slijedi kovid pandemije.

Korisnici društvenih mreža koordinisano dijele posljednjih dana video u kom, kako tvrde, Bansel “priznaje” da je Moderna proizvela 100 hiljada doza vakcine i to 2019. godine, odnosno godinu prije početka kovid pandemije. (1, 2, 3)

“Izvršni direktor Moderne ,Stephane Bancel, priznaje da je tvrtka već proizvela 100.000 doza cjepiva protiv COVID-19 -2019, prije početka pandemije”, naveo je jedan korisnik Fejsbuka.”

Informaciju sa istom tvrdnjom, objavili su i regionalni portali Nulta Tačka i Epoha.

Video, u trajanju od 58 sekundi, koji se dijeli na društvenim mrežama je zapravo isječak panela sa Svjetskog ekonomskog foruma koji je trajao 46 minuta. (10:03)

I Banselov cjelokupni govor ukazuje da je tvrdnja proizvod pogrešnog tumačenja onoga što je saopštio.

Na pitanje moderatorke panela kako se odvija usvajanje, razvoj i skaliranje vakcina kada su u pitanju različite varijante i podvarijante, Bansel je rekao:

“Dakle, sjajna vijest u odnosu na 2020, u odnosu na to gdje smo danas je ta da imamo proizvodne kapacitete. Kada se dogodila pandemija, kompanija Moderna je napravila 100.000 doza u 2019. za cijelu godinu. I sjećam se da sam ušao u kancelariju svog šefa proizvodnje i rekao: “Kako ćemo naredne godine proizvesti milijardu doza?”. I pogledao me pomalo čudno i rekao, “Molim?”. Rekao sam: “Da, sljedeće godine moramo napraviti milijardu doza, dogodiće se pandemija”.

Dakle, gdje smo sada, imamo pogone u SAD-u i Švajcarskoj. Ovo smo ljeto pokazali da se vrlo brzo možemo prilagoditi varijantama. Situacija u SAD-u je bila sljedeća: Peter Marks nam je rekao nam je 28. juna: želimo da za SAD razvijete bivalentnu booster dozu vakcine protiv omikrona. Do početka septembra, na vikend za Praznik rada, bila je u američkim apotekama. Za 60 dana. U starom svijetu razvoja vakcina, to bi bilo nezamislivo”.

Izvršni direktor Moderne je zapravo napravio paralelu u pogledu kapaciteta proizvodnje vakcine koje je isporučila prije i nakon pojave pandemije. Kao što se može zaključiti iz njegovog govora, on se osvrnuo na ukupnu količinu vakcina koje su proizvedene tokom 2019. godine, a nakon čega je naveo da je proizvodnja vakcina, sa pojavom kovid pandemije, drastično povećana i to na milijardu doza.

Dakle, Bansel nije priznao da su kovid vakcine proizvedene 2019, prije nego što je pandemija počela. Do istog zaključka su došle kolege iz Faktografa, Snopesa, Rojtersa, AP Njuz.

Iz tog razloga, objave na društvenim mrežama i regionalnim portalima ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article