NATO nije izazvao “vanprirodne procese” u Turskoj

627

Zemljotresi u Turskoj i Siriji poslužili su za kreiranje različitih suludih tvrdnji i dezinformacija.

A pojedini korisnici Facebooka objasnili su nam i šta su “teorije zavjere u praksi”.

“Tlo se još trese u Turskoj! NATO je izazvao van prirodne procese u Turskoj. Pre par dana, Stoltenberg je posjetio Erdogana i naredio  mu da  stavi potpis da Finska uđe u Nato kako bi se jačao front prema Rusiji. Opomenuo ga i zaprijetio mu, jer NATO želi Putina živog ili mrtvog. Tek počinje sukob satane sa bogom. Švedska će po automatizmu biti primljena sa Finskom. Teorija zavjere u praksi”, navedeno je u Fejsbuk objavi.

Prema toj objavi, generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg je “opomenuo, zaprijetio i naredio” turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da potpiše protokol o pristupanju Švedske i Finske NATO paktu.

Stoltenberg je zaista posjetio glavni grad Turske, kako bi izrazio podršku nakon razornih zemljotresa koji su pogodili tu državu. Tokom pres konferencije, organizovane 16. februara, generalni sekretar NATO-a se osvrnuo i na proces pristupanja dvije nordijske države tom savezu. Tom prilikom, Stoltenberg je izrazio stav da Švedska i Finska zaslužuju da postanu članice.

“Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u četvrtak u Ankari da se “odmah” integriraju Švedska i Finska, čije kandidature za NATO blokira Turska.

“Sada je vrijeme da se ratificira istovremeno primanje Finske i Švedske za članice NATO-a”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom”, prenosi Al Džazira Balkans.

U geopolitičkim odnosima zvaničnici nerijetko pokušavaju porukama koje javno saopštavaju da utiču na druge visoke zvaničnike, ali suverenitet pripada isključivo državi i njenim predstavnicima.

Stoltenberg je upravo i saopštio da će na kraju ipak, nezavisno od stava saveza koji predstavlja, odluku o pristupanju Švedske i Finske NATO-u donijeti vlada i parlament Turske.

“Ovo je odluka Turske”, rekao je. “Turska vlada, turski parlament je taj koji odlučuje o pitanju ratifikacije”, naveo je Stoltenberg.

Predsjednik Turske je početkom februara saopštio da bi turski parlament mogao da ratifikuje članstvo Finske, bez Švedske koju Ankara i dalje blokira. Razlog zbog kog Turska nije naklonjena ratifikaciji članstva Švedske jesu aktivnosti grupacija koje turska vlada smatra terorističkim organizacijama. Erdogan je osudio švedsku vladu da je previše popustiljiva prema tim skupinama koje su u prethodnom periodu organizovale demonstracije ispred turske ambasade u Stokholmu, te zapalile kuran.

Finska i Švedska su značajne za strateške odnose u geopolitici, naročito u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. Strani mediji su i ranije pisali o vojnim kapacitetima te dvije države, opremljenosti oružjem, a takođe bi NATO savez sa Švedskom i Finskom otežao rusku plovidbu na Baltičkom moru. Ipak, to ne znači da je cilj da NATO savez dobije ruskog predsjednika Vladimira Putina “živog ili mrtvog”, kako se tvrdi u Fejsbuk objavi.

Trideset država članica NATO alijanse je potpisalo protokol o pristupanju Finske i Švedske, a 28 ratificiralo, sve osim Turske i Mađarske. 

Činjenica je da je generalni sekretar izrazio svoj afirmativni stav o pristupanju Finske I Švedske NATO savezu, ali tvrdnja da je pomenuo, zaprijetio i naredio turskom predsjedniku da potpiše protokol je samostalna interpretacija autora Fejsbuk objave.

Bilateralni odnosi nemaju nikakve veze sa “vanprirodnim” procesima u Turskoj, niti je NATO savez izazvao zemljotrese, kako se navodi u objavi. Ranije smo raskrinkali slične tvrdnje da je predsjednik Turske rekao da je zemljotres neprirodnog karaktera. Zbog čega je zemljotres u Turskoj bio razoran objasnili su stručnjaci za tu oblast.

“Zemljina kora sastoji se od odvojenih ploča koje se nalaze jedna pored druge. Ove ploče često pokušavaju da se pomjeraju, ali ih sprječava trenje kada dodiruju susjednu. Međutim, ponekad pritisak raste sve dok se jedna ploča odjednom ne izdigne u odnosu na drugu, uzrokujući pomjeranje površine. To je ovog puta bila arapska ploča, koja se kretala ka sjeveru, uz anadolijsku ploču. Trenje ploča je odgovorno i za veoma snažne zemljotrese u prošlosti”, objašnjeno je u tekstu BBC-a.

Zbog neutemeljenosti tvrdnje koja dovodi u vezu međunarodne odnose država sa prirodnom pojavom kao što su zemljotresi, objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article