Od početka rata u Ukrajini, slušamo razne teorije, koje nemaju veze sa stvarnošću. Isto je i sa “dežurnim krivcem” – Bilom Gejtsom. Do sada se njegovo ime uglavnom vezivalo uz čipovanje i uspostavljanje neke vrste novog svjetskog poretka. Neko je u međuvremenu spojio dva i dva i tako smo dobili novu teoriju u kojoj su rat u Ukrajini i Gejts u istoj priči.

Društvenim mrežama kruži video u kojem Gejts, navodno, oštro kritikuje ukrajinsku vladu. Jedan od postova prati tekst:

UKRAJINSKA VLADA JE JEDNA OD NAJGORIH I NAJKORUMPIRANIJIH NA SVIJETU… tvrdi Bill Gates.

Sporni video zaista prikazuje Gejtsa koji kaže za ukrajinsku vladu da je jedna od najgorih na svijetu. Međutim, iz njega je izostavljen dio u kojem Gejts govori o ukrajinskoj vladi “prije rata”. Cijeli intervju moguće je pogledati na Jutjubu. Sporni dio je na kodu 28:27.

Gejts je bio gost jednog australijskog think-tank-a i tom prilikom govorio je o globalnim izazovima, između ostalog i o Ukrajini. Na tu temu zapravo je rekao:

“Prije rata, ukrajinska vlada je jedna od najgorih na svijetu, korumpirana, kontrolisana od strane nekoliko bogatih ljudi, nažalost po ukrajinski narod…”

Da nije mislio da je aktuelna ukrajinska vlada upravo to – najgora na svijetu, govori i njegov komentar na vladavinu Volodimira Zelenskog:

“Veoma je impresivno što je uspio da okupi zemlju i odgovor… Ljudi nijesu očekivali da će Ukrajna biti uspješna i izbjeći da Rusija preuzme cijelu zemlju…”

Vlada na koju je Gejts mislio je vlada Viktora Janukoviča, pro-ruskog predsjednika Ukrajine koji je pobjegao iz zemlje, a nakon čijeg svrgavanja 2014. je Rusija počela komad po komad da prisvaja ukrajinske teritorije.

O tome su pisale i kolege iz Stop fake-a.

Janukovič se u dobroj mjeri dovodi u vezu sa korupcijom, koja je prema raznim istraživanjima, rak-rana ukrajinskog društva decenijama. Nakon što je Janukovič pobjegao u Rusiju, a narod ušao u njegovo velelepno zdanje imali su šta da vide: privatni zoološki vrt, teniske i golf terene i ostale đakonije koje su bile nezamislive za prosječne Ukrajince, a koje upućuju upravo na to – da se odbjegli predsjednik bavio koruptivnim radnjama.

Objave u kojima je Gejtsovo izlaganje predstavljeno na manipulativan način dobijaju ocjenu – manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article