„Obrađeni“ video potpredsjednice SAD: Haris nije rekla da je gotovo svaka osoba u bolnici vakcinisana

1340

Manipulacija podacima o vakcinisanju i izvrtanje izjava zvaničnika o njima antivakserski pokret redovno koristi kao oružje za obmanu javnosti.

To je slučaj i sa izjavom potpredsjednice Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kamale Haris o broju vakcinisanih i nevakcinisanih koji se u američkim bolnicama liječe od COVID-19.

„‼️Čujte ovog Kamala Harrisa i to nije lapsus jer je ponovila više puta. “Gotovo svaka osoba koja je sada u bolnici bolesna od Covida je cijepljena… Ponavljam: Gotovo svaka osoba koja je sada u bolnici bolesna od Covida je cijepljena…” “Štoviše, skoro svaka osoba koja je nedavno umrla od Covida je bila cijepljena!” ” Zato, zasučite rukave i cijepite se i vi.” Logično, nema. 😀Šalji stožeru, vladi, saboru, materi, babi, ćaći, didi, strikanu i netjaku, punici i svekrvi!„ kaže se u objavi koju je vidjelo više od 11 hiljada korisnika Fejsbuka.

U pitanju je očigledna manipulacija govorom potpredsjednice SAD.

U originalnom videu, objavljenom bez manipulacija, jasno se čuje kako Haris kaže:

„Bukvalno svaka osoba koja je trenutno u bolnici bolesna od COVID-19 je nevakcinisana“.

Da potpredsjednica SAD nije kazala da je „gotovo svaka osoba u bolnici vakcinisana“ jasno se vidi i u transkriptu objavljenom na sajtu Bijele Kuće, koja redovno objavljuje svaku izgovorenu riječ svojih zvaničnika na pres-konferencijama.

Dakle, u pitanju je video koji je neko „obradio“ na manipulativan način, što su utvrdile i naše kolege iz Istinomera.

Zbog toga ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.