Djeca iz Crne Gore nisu učestvovala na vojnoj obuci u Rusiji 

352

Kombinacija maloljetnih lica i oružja ni u jednoj situaciji ne zvuči kao dobra ideja. To je naročito problematizovano nakon posljednjih nemilih događaja, među kojima se naročito izdvaja tragedija koja se dogodila u Srbiji kada je trinaestogodišnji dječak iz pištolja usmrtio osam učenika i školskog čuvara. 

U kontekstu ove teme, na Fejsbuku je objavljen apel da se, kako navodi autor objave, obavezno saznaju imena roditelja djece iz Crne Gore koja se šalju na vojnu obuku u Rusiju. 

„Da se saznaju imena roditelja djece iz Crne Gore koja šalju svoju maloljetnu djecu na vojnu obuku snajperom , automatskim naoružanjem , pištoljem i nožem u moskovskoj oblasti u Rusiji. Da država odradi sve potrebno povodom ovoga pitanja i da ti roditelji objasne za šta djecu spremaju“, navodi se u objavi u kojoj je podijeljen link snimka sa YouTube-a pod nazivom „Deca Srbije u ruskim kampovima: Nož i kalašnjikov“

Objavljeni snimak datira iz 2018. godine, a podijeljen je od strane zvaničnog profila Radio Slobodna Evropa. 

Riječ je o tridesetoro djece iz Srbije koji su 2017. godine prošli kroz Međunarodni vojno-patriotski kamp u Rusiji. 

U opisu videa RSE koji se bavio ovom temom navodi se da je tridesetoro djece iz Srbije prošlo 2017. godine kroz Međunarodni vojno-patriotski kamp u Rusiji, gdje su prošli obuku nalik onoj za specijalne jedinice – uz korišćenje hladnog oružja i replika automatskog oružja i bombi.  

„Ruska organizacija E.N.O.T. Corp koja drži vojnu obuku za djecu ne krije da od njih prave buduće vojnike“, navodi se između ostalog. 

Kako u snimku, tako i u opisu koji ga prati, nigdje nije pomenuto da su na ovom kampu učestvovala djeca koja su na bilo koji način povezana sa Crnom Gorom. 

Takve podatke nije moguće pronaći ni u ostalim objavama na ovu temu, od prije pet godina. 

To potvrđuje i tekst RSE iz 2018. koji analizira ovaj događaj.  

Istom temom prije više od pet godina bavio se i Portal Analitika. U članku takođe ne pronalazimo podatke koji bi ukazali da su se crnogorska djeca našla u ruskom vojnom kampu. 

Kada su u pitanju djeca iz Crne Gore i vojna obuka, ono što je zajednički za ove pojmove jeste događaj koji je organizovan u ljeto 2018. godine. Međutim, riječ je o paravojnoj obuci koja se održala u Srbiji, tačnije na Zlatiboru. 

Djeca su tada osim korišćenja oružja, učili i borilačke vještine

To svakako ne mijenja činjenicu da je na fejsbuku objavljena neistinita tvrdnja – da su djeca iz Crne Gore učestvovala na vojnoj obuci u Moskvi. 

Upravo zbog toga, ranije pomenuti fejsbuk post ocijenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article