I kada nema izbora i predizborne kampanje, što, mora se priznati, nije toliko često, odnosi Crne Gore i Srbije vječita su tema u dvije zemlje. Što je tema javnosti tema je i onih koji javnost žele da navedu na netačne zaključke i postupke.  

Nerijetko se dešava da postupci i predlozi političara daju pogonsko gorivo za dezinformacije. Upravo to su uradili svima dobro poznati Boško Obradović, njegove Dveri i slične desničarske organizacije svojim ekspanzionističkim predlogom da se stvori takozvani „srpski Mini-Šengen“ i izbrišu granice između Srbije, Crne Gore i BiH entiteta Republike Srpske. Boško je svakako taj predlog slikovito predstavio predlog za, kako veli, „tri srpske zemlje“.  

Vrlo brzo pojedini portali su to predstavili kao „stvaranje Velike Srbije“ koje je u punom zamahu, iako predlog nije prošao ni prvi stepenik u srpskom parlamentu – Odbor za spoljnje poslove. Može se reći da to onda i nije neki zamah.  

Sa međudržavnih odnosa vrlo lako se pređe na međuetničke, i naravno ono što pojedini mediji vole najviše poslije crne hronike – nacionalno prebrojavanje, uz ponavljanje neistina za koje se bezbroj puta pokazalo da su ništa drugo do dezinformacije. Stara priča o popisu 1909. godine na kojem su se praktično svi u Crnoj Gori izjasnili kao Srbi plasirana je po ko zna koji put.  Te godine se jeste popisivalo stanovništvo i domaća stoka, ali ni jedne ni druge niko nije pitao za nacionalnost.  

Đe su granice, popisivanje nacionalnosti, mora se naći mjesta i za crkvene teme, šale i pošalice. Dok je politička javnost dumala da li će se novi predsjednik inaugurisati na Cetinju ili u Podgorici, pojedini portali su pošli korak dalje i „otkrili“ nam da će Jakov Milatović „najvjerovatnije položiti zakletvu u hramu Crkve Srbije u Podgorici“. Ako je šala, vrlo je loša, ako je vijest vrlo je lažna.  

Svakako, dok se čeka klasična predizborna kampanja, uvijek je aktuelna tema i relacija bivša-sadašnja vlast.  

Tako se tvrdilo da sadašnja vlast gleda kroz prste onoj bivšoj, tačnije, još uvijek aktuelnom predsjedniku Milu Đukanoviću i njegovoj nelegalnoj građevini. Ako je sporost administracije gledanje kroz prste, onda se kroz prste gleda svima i svakog dana u Crnoj Gori.  

Dok nestrpljivo očekujemo znak za početak kampanje za parlamentarne izbore teme o kojima će se puno govoriti, a izgleda i dezinformisati nam se same crtaju.  

Darvin Murić 

Glavni i odgovorni urednik Raskrinkavnja 

In this article