Dječija knjiga izdata u Hrvatskoj nije najavila pandemiju korona virusa

342

Pandemija koronavirusa je isplanirana – tvrde, sad već godinama, brojni teoretičari zavjere. Sad imaju i novi “dokaz” za to a on vodi do jedne izdavačke kuće iz Hrvatske.

U veoma zapaženoj Fejsbuk objavi, autor insinuira da je knjiga “Koronko želi u vrtić i školu”, navodno objavljena 2018. godine, najavila najveću zdravstvenu krizu kojoj je svijet svjedočio u posljednjih par decenija.

“Da li je iko pisce te knjige pitao, kako ste znali još 2018. da će da bude koronko. Link u komentarima, piše godina izdavanja 2018. Tada se o koronku nije ništa znalo. Živeli smo bezbrižno”, navodi se u objavi.

Objavu čini i fotografija na kojoj se vidi naslovna strana knjige, kao i impresum sa bibliofilskim karakteristikama, a kao godina izdanja navedena je 2018.

Fotografija je autentična, a do zabune je došlo jer je na veb stranici knjižare Verbuma zaista prvobitno bila navedena pogrešna godina izdavanja knjige.

Da knjiga nije izdata 2018, već 2020. godine potvrdili su naknadno predstavnici pomenute knjižare Faktografu i rekli da su korigovali grešku.

Faktograf je utvrdio o da se u katalogu Knjižare grada Zagreba navodi se da je godina izdanja slikovnice 2020., a isto se navodi i na internetskim stranicama Knjižare Ljevak.

2020. se kao godina izdanja navodi i u katalogu Gradske knjižare i čitaonice “Gustav Krklec” u Ivancu.

Štampano izdanje knjige, foto: Faktograf

Reakcije javnosti na objavljivanje knjige, kao i medijske objave takođe upućuju da je izašla na hrvatsko tržište u septembru 2020.

Podsjetimo, pandemija koronavirusa proglašena je u martu 2020. godine.

Ova objava dobija ocjenu dezinfromacija i teorija zavjere.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article