“Dječji satanizam”: Šta znači ime Nickelodeon?

3134

Gotovo da ne postoji dijete kojem dječji tv kanali nisu uljepšali najranije djetinjstvo. Dežurni dezinformatori bi, ipak, to okarakterisali kao indoktrinaciju najmlađe populacije.

Na Fejsbuku je jedan korisnik objavio skrinšot u kom se tvrdi da naziv poznatog dječjeg TV kanala Nikelodion (Nickelodeon) ukoliko se prevede sa latinskog na engleski jezik znači “Nije me briga za Boga”, a objavu prati komentar:

“Nickelodeon, čuveni dječiji program. Nema slučajno”.

Osim što pretraga na Google Translate sajtu ne daje rezultate koji su prikazani na Fejsbuku, naziv dječjeg TV kanala je Nickelodeon, a ne Nickelodeo, kako je inicijalno iskorišteno za dokazivanje navodnog značenja naziva TV kanala.

Ovaj TV kanal se prvobitno zvao Pinwheel, a djeca u Americi su prvi put bila u prilici 1977. godine da gledaju obrazovni sadržaj iz cijelog svijeta tokom 12 sati. Dvije godine od početka emitovanja, kanal je rebrendiran, a uz novi naziv Nikelodion proširen je i program, kao i broj kablovskih provajdera koji su omogućavali gledanje sadržaja.

Osim što se TV kanal “odomaćio” u brojnim američkim domaćinstvima, postao je omiljeni i djeci širom svijeta.

A da li ste se nekada zapitali šta znači njegov naziv? Svakako ne krije tajnu poruku, kako se tvrdi u Fejsbuk objavi, već je označavao koncept pozorišta u kom su posjetioci mogli da pogledaju film plaćajući cijenu karte u iznosu od pet centi.

A upravo pet centi je potkovano u nazivu, te je na sajtu Skrin Rant moguće naći objašnjenje porijekla naziva Nikelodion.

“Suprotno onome što mnogi vjeruju, naziv “Nikelodeon” nije riječ osmišljena namjenski za TV kanal, već je označavala pozorište iz ranih 1900-ih. Nikelodeon je bio prvi tip zatvorenog izložbenog prostora posvećenog prikazivanju filmova, a ime je dobio po cijeni ulaznice (pet centi) i starogrčkoj riječi „odeion“, koja se odnosi na natkriveno pozorište. Ta pozorišta je odlikovalo kontinuirano izvođenje kratkih filmova i ilustrovanih pjjesama, a iako nisu bila baš najudobnija mesta, sa drvenim sjedištima i lošom ventilacijom, bila su prilično popularna”.

Zbog jasnih dokaza da je naziv popularnog dječjeg TV kanala netačno interpretiran u Fejsbuk objavi, istu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article