Govor predsjednika Svjetskog ekonomskog foruma izvučen iz konteksta

1032
klaus-svab

Iako nas dezinformatori nastoje uvjeriti da je svjetska populacija pod uticajem velikih međunarodnih organizacija poput Svjetskog ekonomskog foruma (SEF) ili njenog osnivača Klausa Švaba, činjenica je da je upravo Švab dežurna marioneta dezinformatorima i protagonista najrazličitijih teorija zavjere.

Na Fejsbuku se posljednjih dana dijeli govor Klausa Švaba (1, 2, 3), uz komentar autora objave da je prvi čovjek Svjetskog ekonomskog foruma uputio upozorenje o narednoj pandemiji koju očekuje čovječanstvo –  sajber napad.

U objavi, korisnik Fejsbuka tvrdi da će sajber napad onemogućiti normalno funkcionisanje društva, zatim pristup internetu, osim za pojedince sa digitalnim biometrijskim ličnim dokumentom.

“Klaus Schwab upozorava na sljedeću pandemiju, kibernetički napad toliko velik da prekida internetsku vezu. Novi internet bit će dostupan samo onima s biometrijskom digitalnom iskaznicom”.

Iako ne spominje konkretno internet i ko će imati pristup, Švab je u video isječku koji traje 35 sekundi zaista govorio o razmjerama sajber napada na društvo.

“Obraćamo nedovoljno pažnje na zastrašujući scenario sveobuhvatnog sajber-napada koji bi mogao dovesti do potpunog obustavljanja napajanja strujom, javnog prevoza, bolničkih usluga, našeg društva u cjelini. Kovid kriza bi se u tom pogledu posmatrala kao minorna smetnja u poređenju sa velikim sajber-napadom”.

Za dokazivanje teorije o zavjeri nad čovječanstvom za koju znaju svjetske elite, odnosno osnivač SEF-a, primijenjena je provjerena tehnika. Dio govora Švaba je izuzet iz konteksta i prikazan u sasvim pogrešnom, uz dodavanje informacije o ukidanju pristupa internetu.

Video isječak koji se dijeli na društvenim mrežama je zapravo dio Švabovog govora koji je održao na konferenciji “Sajber poligon” u julu 2020. Riječ je o specijalizovanoj konferenciji o sajber bezbjednosti, namijenjenoj međunarodnim organizacijama i privatnim kompanijama.

Međunarodna konferencija se tradicionalno organizuje sa ciljem jačanja sajber otpornosti i to kroz podizanje svijesti i razvojem kompetencija stručnjaka zaduženih za tu oblast u kompanijama i organizacijama. Kao što je na sajtu organizatora navedeno, Švab je bio jedan od govornika, a svoj govor tokom konferencije je posvetio pitanjima sajber bezbjednosti.

Na Ju Tjubu je dostupan cio govor, koji je Švab započeo osvrtom na slabosti sajber bezbjednosti koje je kovid pandemija objelodanila. Tokom govor (06:30), on je podsjetio da su tokom 2020. “sajber kriminalci izvršili napade širom svijeta, targetirajući bolnice, kritične državne institucije, školske sisteme, električne mreže i mnoge druge usluge, ključne za svakodnevni život”.

Švab je ukazao da je treći najveći problem kompanija upravo sve veći broj sajber napada.

“SEF je nedavno objavio publikaciju “Prognoza rizika uslijed COVID-19“. Treća najveća briga anketiranih kompanija je povećan broj sajber napada. Svi znamo, ali ipak obraćamo nedovoljno pažnje na zastrašujući scenario sveobuhvatnog sajber-napada koji bi mogao dovesti do potpunog obustavljanja napajanja strujom, javnog prevoza, bolničkih usluga, našeg društva u cjelini. Kovid kriza bi se u tom pogledu posmatrala kao minorna smetnja u poređenju sa velikim sajber-napadom. Moramo da se zapitamo u takvoj situaciji kako smo mogli da dozvolimo da se to desi uprkos činjenici da smo imali sve informacije o mogućnosti i ozbiljnosti rizičnog napada”.

Upozoravajući na uticaj sajber napada na globalnu ekonomiju, Švab je istakao da svijet mora pružiti zajednički odgovor i otpor, a da vlade širom svijeta imaju vodeću ulogu u toj misiji.

Dakle, uvidom u cjelokupni govor, jasno je da osnivač Svjetskog ekonomskog foruma nije predstavio skriveni plan o budućnosti čovječanstva, već da je video isječak koji se dijeli na Fejsbuku dio govora tokom kog je upozorio na opasnost koju sajber napadi predstavljaju za privatne kompanije.

Objavama dajemo ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article