Portal Novosti.rs objavio je 4. oktobra 2018. godine tekst pod naslovom „Britanci iz Eufora udaraju na Dodika!“, u kom se navodi da se vojno obavještajni vod u okviru Eufora priključio, pod firmom sprječavanja ruskog uticaja u regionu, akciji rušenja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika s vlasti, uoči predstojećih opštih izbora u Bosni i Hercegovini.

Novosti pišu:

Ovu informaciju, pozivajući se na Novosti, objavilo je više regionalnih portala: Dnevnik.ba, b92, Sputnik, portal RTV Vojvodine i Kurir. Tekst je objavljen i na portalu CDM u Crnoj Gori. 

Tragom ove informacije, kontaktirali smo EUFOR i zatražili njihov komentar, kako bi provjerili tačnost informacija koje objavljuju Novosti, pozivajući se na izvore iz vojnoobavještajnih krugova. Odgovor nijesmo dobili. 

Pisali smo i portalu Novosti sa željom da dobijemo preciznije informacije o eventualnom dokumentu ili nekom drugo vjerodostojnom izvoru, na osnovu kojeg objavljuju ovaj tvrđenja, ali odgovor nijesmo dobili. 

Pretragom portala Novosti, utvrdili smo da je ova mediji objavio niz tekstova na temu prisluškivanja zvaničnika Srbije i Republike Srpske. Prva informacija objavljena je još 2016. godine, nakon čega je ponavljana kroz seriju tekstova u Novostima, bez navođenja vjerodostojnog izvora. 

Prvi takav tekst objavljen je 29. decembra 2016. godine, pod nazivom „Sarajevo prisluškuje zvaničnike iz Srbije?!“ u kojem se navodi:

11. novembra 2017. godine Novosti objavljuju tekst „Sarajevo prisluškuje Dodika!“ u kojem, na osnovu sopstvenih saznanja, pišu:

Takođe, Novosti su 3. septembra 2018. godine objavile tekst naslovljen „Britanci „slušaju“ Vučića i Dodika?!“, kojim nastavljaju sa tvrdnjama da se nad zvaničnicima Srbije sprovode pojačane obavještajne mjere.

Novosti su 4. septembra 2018. godine objavile tekst „Slučaj prisluškivanja Dodika i Vučića: Srpska formira svoju agenciju“.

U tekstu Novosti „Vučić pokazao Ivaniću dokaz o prisluškivanju“, objavljenom 5. septembra 2018. godine, prenesena je izjava Dodika, koji je kazao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić srpskom članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću pokazao operativni nalog iz Sarajeva za prisluškivanje.

Ipak, obzirom na kontinuitet takvih tvrdnji koje nemaju jasan izvor i usmjerene su na diskreditaciju određenog subjekta, ovaj slučaj ocjenjujemo kao teoriju zavjere

(Raskrinkavanje.me)

Novosti: Teorija zavjere | Dnevnik.ba: Teorija zavjere | RTV Vojvodine: Teorija zavjere | Sputnik: Teorija zavjere | Kurir: Teorija zavjere | B92: Teorija zavjere | CDM: Teorija zavjere