Neki regionalni portali, uključujući i crnogorski portal CDM, objavili su tokom izbornog dana u Bosni i Hercegovini vijest o pobjedi kandidata SNSD za Predsjedništvo BiH Milorada Dodika.

Naslov teksta je bio:

„Završeni izbori u BiH: Foto-finiš u trci Dodika i Ivanića“.

Vijest su sličnim naslovom u kojem se tvrdi da su Dodik i kandidat PDP-a Mladen Ivanić ušli u „foto-finiš“ objavili su i portali RTS i Mondo, ali su kasnije promijenili naslov. 

CDM je, kao izvor informacija o broju osvojenih glasova, naveo partijska saopštenja i obraćanja SNSD-a i PDP-a, kao i obraćanja bosanske Centralne izborne komisije (CIK).   

Raskrinkavanje.me je provjeravalo kako su se, prema zvaničnim objavama izbornih štabova kandidata u Bosni i Hercegovini kretali rezultati, kakvi su bili prvi preliminarni rezultati izbora, kao i da li su dva kandidata zaista bila u “foto-finišu”.  

Portal CDM je posljednji put objavu o izbornim rezultatima objavio 7. oktobra u 23:05.

Tada su objavili navode SNSD-a prema kojima je Dodik osvojio 320.000 glasova, dok je za Ivanića glasalo 250.000 građana (85 odsto obrađenih biračkih mesta) što predstavlja razliku od 70.000 glasova, što je u tom momentu predstavljalo više od 10 odsto glasova razlike između dva kandidata.

Samo 15 minuta ranije CDM je objavio da na osnovu 72,6 odsto obrađenih biračkih mjesta, Milorad Dodik vodi sa 56 odsto glasova u odnosu na Mladena Ivanića, koji ima 44 odsto glasova. Dodik za sada ima 256.000 glasova, a Ivanić oko 200.000 glasova u Republici Srpskoj.

U 21:40 CDM je objavio da je Dodik, prema saopštenjima njegovog izbornog štaba  dobio oko 57 odsto ili više od 120.000 glasova, a Ivanić oko 43 odsto ili oko 90.000 glasova.

Iako je lider PDP-a Branislav Borenović  oko 23 časa izjavio da Dodik vodi samo za 0,42 odsto glasova i da „idu na pobjedu u foto-finišu“, CDM, ali ni drugi portali nisu prenijeli tu izjavu, niti se u tekstovima pominje „foto-finiš“ . 

S obzirom na to da naslov teksta na CDM-u ne najavljuje i ne prati sadržaj teksta već konstrukcijom „foto-finiš“ daju senzacionalistički prizvuk tekstu, ovaj slučaj ocjenjujemo kao klikbejt.  

(Raskrinkavanje.me) 

CDM: Klikbejt